Jogi információk CD-n és online

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. március 14. 13:54
A KJK–KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó közismertté vált termékei mellett – Jogtár, ADӖTB, Céghírek, Munkaügy CD lemezek – az idei évben számos új szolgáltatással jelentkezik.
Több mint kétszáz párt, ugyanennyi egyház, mintegy húszezer alapítvány, közalapítvány és egyesület nyilvántartott adatai váltak nyilvánossá a Fővárosi Bíróság budapesti székhelyű „Társadalmi szervezetek” bírósági adatbázisa alapján a www.complex.hu weboldalon keresztül. A szolgáltatás eddig csak előfizetők számára volt hozzáférhető, mostantól azonban bárki ingyenesen megtekintheti az információkat.

A közelgő választásokra való tekintettel ugyanitt elérhetővé vált a választás jogi kérdéseit, múltját és jelenét bemutató átfogó jogszabály- és linkgyűjtemény. Felidézhetjük az 1998-as választások eredményeit, melyeket összevethetünk majd az idei adatokkal. Minden lapon megtalálható a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény és az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény, helyenként alacsonyabb szintű jogszabályok, az Országos Választási Bizottság határozatai vagy állásfoglalásai. A keresést tárgyszavak könnyítik. Érdekességeket találhatunk a régmúlt idők (1848 és 1949) országgyűlési választásairól, amelyeket a Corpus Juris Hungarici CD-ről kiemelt, régi jogszabályokból vett idézetek színesítenek. Olvashatunk a nők választójogának alakulásáról, a választások előtti és alatti kortescélú etetésről, itatásról és a befolyásolás más formáiról, a süketnémák és írni-olvasni nem tudók választójogáról, a közhivatalnokok felmentéséről, a csend és rend kérdéseiről, valamint mindezek jogi szabályozásáról a régmúlt időkben. A weblap tartalmazza az Alkotmányt magyar, angol és német nyelven, s nemcsak a most hatályos, hanem az eredeti, 1949-es szöveget is.

Új portál, a Bírósági Döntések Tára honlap, mely az azonos című folyóirat alapján készült. A site-on nemcsak polgári és gazdasági jogi döntések találhatók, hanem más jogterületekről büntetőjog, környezetvédelmi jog, EU-jog, közigazgatási jog, illetve más bíróságok és döntéshozó szervek – Cégbíróság, Alkotmánybíróság, Versenytanács, Választottbíróság – joggyakorlatából közölnek döntéseket. Minden témakörhöz kapcsolódóan jogszabályfigyelővel, aktuális tanulmányokkal és egyéb csemegékkel találkozhat a látogató.

A tartalmi információk mellett a helyi és megyei bíróságok összesített, havi büntető, illetve civilisztikai ügyeinek adatait, bírósági, kamarai, minisztériumi, ügyészségi címlistákat, állásajánlatokat, jogi híreket, rendezvényajánlót, sőt jogi játékot is találhatunk. A BDT–Online-t, amely a www.bdt.hu címen érhető el, elsősorban jogászok látogatják.

A KJK–KERSZÖV Kft. újabb szolgáltatásokkal bővítette munkaügyi témákat felölelő CD-ROM-ját. Egyrészt jelentősen bővült az adatbázis tartalma mind a jogszabályok, jogesetek, mind a fogalomtár, a magyarázatok és az iratmintatár tekintetében. Másrészről további hasznos funkciók, így például határidőket feldolgozó Kalauz, illetve ehhez kapcsolódó Határidő naptár program kerültek az idei első CD-re. A Kiadó saját szerkesztésében március végén induló portálja, az eMunka.hu. a Munka Törvénykönyvét, a munkaügyi ellenőrzést és a munkavédelmi szociálpolitikát fogja át. Célja, hogy gyorsan és pontosan nyújtson naprakész munkajogi tájékoztatást. Munkajogi fogalmak, a legfontosabb jogszabályok szövege, bírósági határozatok, nemzetközi szerződések, EU-anyagok, az oktatással kapcsolatos információk, aktuális jogszabályváltozások válnak így elérhetővé mindenki számára.

A CD-termékek közül a legújabb a CompLex CD Iratmintatár, ami ezernél több mintát kínál a klasszikus értelemben vett polgári jog, a családjog, a szövetkezeti jog, a társasági jog, a speciális társaságok joga, a nonprofit szervezetek joga, valamint a polgári peres és nemperes eljárások köréből. Ezek között találhatók szerződés- és iratminták, amelyeket az érdeklődő Word formátumban igényei szerint szerkeszthet és hozhat létre, illetve menthet el a tetszőleges szerkezetű saját adatbázisában. A rendszerezést segítik a legfontosabb eljárásokat leíró, iratmintákkal és jogszabályi kapcsolatokkal feltöltött folyamatábrák. Az első fázisban a fizetési meghagyásos eljárásról, a polgári peres eljárásról, a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a cégbejegyzési eljárásról készültek folyamatábrák, melyek egyes szakaszaihoz egyfelől a vonatkozó jogszabályi hivatkozást, másfelől a CD-n található mintákat kapcsolták és betölthetők a saját minták is. A negyedévente új mintákkal és alkalmazásokkal bővülő, folyamatosan frissülő CompLex CD Iratmintatár önállóan is használható, de működtethető a CompLex CD Jogtárral együtt is.

Nem sajnálva időt, energiát és pénzt, a környezet védelmét szem előtt tartva indította el a KJK–KERSZÖV Kft. „Védjük környezetünket!” akcióját. A vállalat vezetői azt vallják, hogy nem elég a jogszabályokat feldolgozni, a betartásukban is példát kell mutatni. Minden ügyfelet levélben tájékoztattak a használt és lejárt lemezek környezetvédelmi előírásoknak megfelelő megsemmisítésének, illetve újrafelhasználásának lehetőségéről. A megrendelt CD-k mellé egy környezetbarát papírból készült borítékot kapnak az ügyfelek, melyben az idővel feleslegessé vált korongokat visszaküldhetik. Az összegyűlt lemezek környezetvédelmi előírásoknak megfelelő megsemmisítéséről, illetve újrafelhasználásáról a Kiadó gondoskodik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36