Hamarosan megjelennek Magyarországon a chipkártyák

MTI Sajtóadatbank, 2002. április 7. 22:20
A Kereskedelmi és Hitelbank (K and H) legutóbbi bejelentése szerint legkésőbb július végéig saját fejlesztésű chipkártyával jelenik meg a magyarországi pénzpiacon. A bank két év alatt teljes elfogadói hálózatában lehetővé teszi a chip-bankkártyák használatát.
A K and H a chipkártya-rendszer bevezetésének első lépéseként 2001. decemberében olyan bankkártya műveletet hajtott végre, amikor is a bank terminálja a mágnescsíkos kártyánál sokkal biztonságosabb chipkártyát fogadott el a fizetés teljesítésekor. Magyarországon a K and H volt az első bank, amely a Visa nemzetközi kártyatársaságtól erre engedélyt kapott. A nyáron kibocsátandó K and H chipkártyák is várhatóan Visa-kártyák lesznek, új logóval, új tervezéssel, és több tízezer példányban kerülnek majd a piacra.

Ezzel párhuzamosan a K and H belga főtulajdonosa, a KBC Bank márciusban megállapodást kötött a Proton World bankkártya informatikai céggel, hogy a KBC a kelet-közép-európai leány-hitelintézeteinél bevezeti a többfunkciós Proton Prisma smartkártya technológiát. A döntés értelmében 2003-ban kezdődhet meg a KBC Bank szabványa szerinti chipkártyák kibocsátása Magyarországon a K and H hálózatában.

A Visa International jelenleg 1,8 millió kártyát mondhat magáénak Magyarországon, amelyből 1,5 millió Visa Electron. A Visa International a közelmúltban kezdte el az úgynevezett smartkártyák (intelligens bankkártyák) legújabb generációjának fejlesztését. Ezek a kártyák a beépített chipek segítségével alkalmasak lesznek mind betéti, mind hitelfelvételi, illetve egyes cégek hűségprogramjaihoz kötődő funkciókat is teljesíteni, a hagyományos kártyával való vásárlás, vagy készpénzfelvétel mellett. A Visa International e betéti és hitelkártya típusának, a Visa Smart Debit Creditnek (VSDC) a bevezetése nagymértékben megnöveli a kártyák biztonságos használatát mind az elfogadóhelyeken, mind az interneten. A VSDC a visszaélések lehetőségét egyrészt az engedélyezési eljárással, másrészt a PIN-kód használatával nagymértékben csökkenti.

A kártya hitelesítése akkor is elvégezhető a chipbe beépített adatok révén, ha nem áll rendelkezésre on-line kapcsolat a bankkal. A PIN-kód pedig akkor is ellenőrizhető lesz, ha szintén nem vehető fel a kapcsolat bankkal, mert a számot a chip is tartalmazza, mégpedig kódolva.

A Visa International és az Europay International már a közeljövőben szeretné elterjeszteni a bankkártyákon a chiptechnológiát. Ennek érdekében a Visa és az Europay a kártyás visszaélések okozta károkat 2006. január 1-jétől már arra a tagbankra hárítja át, amelyik még nem alkalmazza saját kártyarendszerében a chiptechnológiát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50