Költségtakarékos hálózati adattárolás és -menedzselés

, 2002. április 22. 07:05
2002 és 2003 az új hálózati struktúrák (NAS, SAN) éve. Az új felfogású, központosított adattárolásra épülő hálózatok megvalósítása igen nagy figyelmet igényel a tervezési szakaszban, mivel a felhasználók igényeinek kielégítése, az adatok integritásának megőrzése, védelmük megvalósítása, a rendszer folyamatos rendelkezésre állása (24/7), a teljes hálózat könnyű menedzselhetősége költségtakarékos módon igen nehéz feladat elé állítja a tervezőket. Az Axico Kft. kínálatában lévő új berendezések a fenti elvárásokat elégítik ki.
Az Adaptec DuraStor névre hallgató SCSI-to-SCSI és FC-to-SCSI (SAN kialakítására felkészített) külső hardveres RAID-vezérlő termékei költségtakarékos módon biztosítják az adatok gyors elérését és az adatok integritását. A rendszer teljesítménye a beruházó cég folyamatos fejlődéséhez igazítható, azaz a vállalat bővülésével rugalmasan növelhető.

A berendezés két fő részből áll. Az egyik a RAID-vezérlőt tartalmazza, amely 19" rackszekrénybe építve 1U magas, a másik része a merevlemez-tároló, amely egyszerre 12 darab merevlemez befogadására alkalmas, 2U magas egység. A tárolóból egyszerre maximálisan 3 darab csatlakoztatható a RAID-vezérlőhöz, így a rendszer maximális tárolókapacitása 2,6 terabájt.

A rendszer biztonságos és gazdaságos üzemeltetése után a következő feladat az adatok védelmének megoldása. Itt az egyik jelentős mérőszám, amelynek figyelembevétele ajánlott, az adatok tárolási költségének mértéke. A tárolási költségek csökkentéséhez az Axico Kft. a Tandberg Data DLT VS80 Autoloader terméket kínálja.

A Tandberg DLT VS80 Autoloader tömörített maximális tárolókapacitása 640 gigabájt. Az adatmentő eszközben egy DLT VS80-as meghajtó található, és 8 darab adatkazetta tárolására képes. 19" rackszekrénybe építve mindössze 2U magas helyet foglal el. A berendezés használatával központilag menedzselve menthető akár a teljes hálózat adatállománya, inhomogén környezetben is. A központosított adattárolás mellett a másik komoly feladat a szerverek gazdaságos és megbízható vezérlése. Erre a célra kínálja az Axico Kft. az amerikai Black Box cég professzionális szervervezérlő berendezéseit, a ServSwitcheket.

A Black Box KVM átkapcsolók aktív mikroprocesszorral vezérelt berendezések, amelyek lehetővé teszik, hogy két vagy akár kétezer szervert vezéreljen mindössze egy egér-monitor-billentyűzet konzol segítségével.

Milyen előnyöket nyújt a ServSwitch a felhasználóknak?

- Pénzmegtakarítás. A Black Box átkapcsoló feleslegessé teszi, hogy minden szerverhez külön-külön monitort, egeret és billentyűzetet kellejen használni. 10 szervernél a felhasználó 9 monitor, 9 egér és 9 billentyűzet árát tudja megtakarítani.

- Helymegtakarítás. A hely drága, különösen egy klimatizált szerverteremben! A ServSwitch használatával 70%-os helymegtakarítást lehet elérni, ami lehetővé teszi, hogy a cég újabb építési beruházás nélkül bővíthesse szerverparkját.

- Időmegtakarítás. Ahogy nő egy cég szerverparkja, úgy nő az igény a kiszolgálók centralizált elérésére. A Black Box ServSwitchcsel megvalósítható, hogy akár egymástól több száz méterre lévő épületekben elhelyezett szervereket is könnyedén vezérelni lehessen egy központi helyiségből. A jövőben elkerülhető, hogy a dolgozók feleslegesen rohangáljanak a vezérlőterem és a kiszolgálógépek között.

- Üzemeltetésiköltség-megtakarítás. A ServSwitchek alkalmazása csökkenti a felesleges monitorok számát, így drasztikusan csökken a légkondicionálás költsége és az áramfogyasztás is.

Magyarországon már számos telekommunikációs vállalat (pl. Matáv, Pantel, Westel, Pannon GSM, Vodafone), bank (pl. OTP, Citibank, K&H, IEB, Postabank, MNB), valamint az ipari és állami szektorba tartozó cég ismerte meg, milyen előnyöket biztosítanak a professzionális ServSwitchek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55