Jól vizsgázott az internet a választások alkalmával

Szalay Dániel, 2002. április 22. 18:05
Nem volt túltelített az internet az idei választási eredmények beérkezésekor és nyilvánossá válásakor. Ez nagy szó, hiszen az előző választásokat követően az internet bedugult. Sokan kerestek a „választás” szóra, az [origo] Vizsla keresőjében például kétszer annyian kerestek rá április 7-én és az azóta tartó időszakban, mint az általában legnépszerűbb keresőszavakra.
Mint azt Weyer Balázstól, az [origo] főszerkesztőjétől megtudhattuk, az első forduló napján és az azt követő időszakban az [origo] Vizsla nevű keresője is tükrözte az ország felfokozott választási kedvét. A „választás” szóra, valamint ennek rokon értelmű megfelelőire érkezett keresőkeresések száma több mint kétszerese volt a hagyományosan legtöbbször keresett szavaknak (szex, mp3, chat stb.). A „Fidesz honlap”-jára annyi keresés érkezett, mint a „free mp3”-ra, az „MSZP kampány”-át pedig ugyanannyian akarták megtalálni, mint az „ingyenes sms”-t.

A pártok nevei helyett sokkal jellemzőbb volt a különböző területi jelöltekre, valamint a választások eredményére való keresés. Sokan kerestek még adatokat a régebbi választásokról és a választási rendszerről úgy általánosságban is. Szép számmal akadtak olyanok, akiket az április 5-i, Orbán Viktor és Medgyessy Péter közti vita érdekelt, illetve az előzetes közvélemény-kutatások eredményei, felmérései.

Mint ismeretes, az első forduló alkalmával mintegy 40 - meghiúsított - crackertámadás érte a Választási Információs Szolgálat (VISZ) informatikai rendszerét. Minden esetben feljelentést tettek, és sikerült megfékezni a betörőket. A crackertámadásoknak egyébként nem sok értelme van, mivel a szavazatokat kézzel is ellenőrzik, a rendszer inkább csak az eredmények, információk nyilvánosságra hozatalát szolgálja. Arról egyelőre nincs hír, hogy a második fordulóban hány támadás volt az országos hálózat ellen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50