Big Water: a nagy váltás?

Széll Zoltán, 2002. április 26. 07:51
A következő két évben jelentős cserék várhatók a PC-konstrukciókban - derült ki a héten Taipeiben megtartott Intel Developer Forum (IDF) rendezvényen. A csere szíve az Intel kezdeményezése, a Big Water kódnéven ismert megoldás determinálja a jövő PC-éit, illetve a várható fejlődési irányokat a technológiában.
Az Intel a Big Water technikai specifikációjának részleteit a szeptemberi IDF ’Ősz rendezvényen bocsátja ki, a végleges specifikáció 2003-ban várható. Az első PC-k, amelyek az új specifikáción alapulnak, 2004-ben jelennek meg a piacon. A kezdeményezés néhány részlete már világos. A Big Water PC-k kezdetben a PCI Express technológián alapulnak. Ezt követik majd a 3GIO (3. generációs I/O) alapú PC-k.

A PCI Express a mainál gyorsabb adatátvitelt biztosít a PC egyes komponensei között. A kommunikációs csatorna sávszélessége maximum 200 MBps, ami a jelenlegi sávszélesség kétszerese. A nagyobb sávszélességre szükség is van, mivel növekszik a PC-kben használt processzorok órajel-sebessége, a hálózati csatolók sebessége és a grafikus alrendszerek teljesítménye.

A Big Water PC-k rendkívül rugalmasak: modulokból épülnek fel, és a választék további, PCI Express technológián alapuló modulokkal bővül, amelyek lehetővé teszik a PC-k felfejlesztését. Egy ilyen rugalmas építőelem a merevlemezes meghajtó. A Big Water konstrukció kisebb, mint a mai PC-k, ezért kisebb helyet foglalnak el az asztalon. A Big Water PC házak jelenleg akár 8 GHz-es processzorok befogadására is képesek.

Kulcsszavak: desktop Intel trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14