Craig Barrett Magyarországon: "Az innováció ma fontosabb, mint valaha"

Kovács Attila, 2005. március 29. 18:26
Közel négyszáz hallgató előtt, „Magyarország digitális átalakulásának gyorsítása” címmel tartott ma a budapesti Corvinus Egyetemen előadást Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója.
Országunk adottságait, erőforrásait értékelve, Barrett megállapította, hogy erőnk a komoly kulturális örökségben az oktatás terén, a művészetekben és az innovációban rejlik. Hazánk relatíve szegény, de nagy a szellemi tőkéje. Az egész világban a hozzáadott értékről folyik a szó, ebben lehet Magyarország igazán versenyképes. Másokkal való összehasonlításban a PC-k terén szintén közepesek vagyunk (az összlakosság 16 %-a használja). Viszont a kutatás-fejlesztés területén a GDP kevesebb mint 0,8%-ának e célra fordításával nagyon el vagyunk maradva. A háztartások mindössze 2 %-ában van széles sáv.

A kormánynak négy fő feladata van: oktatás, infrastruktúra, k+f beruházások és az állami szabályozás biztosítása. A k+f-re, egyetemi alapkutatásokra a kormány ma 1 milliárd forintnál is kevesebbet költ évente, ami az Intel vállalat k+F-re fordított beruházásainak az egyötöde. Barrett felhívta a figyelmet, az innovációba való beruházás szükségszerűségére. Az infrastruktúráról szólva, az Intel-vezér megdicsérte Magyarországot a kitűnő mobil lefedettségéért, egyben felhívta a figyelmet a vezeték nélküli WiFi (max. 100 méter), illetve WiMax technológia (max. 50 km) technológiák kiaknázásában rejlő potenciális lehetőségekre. Ezen a ponton bemutatta Bécsi Zoltánt, a győri önkormányzattól, aki a nyugat-dunántúli város WiFi alapú, jelenleg 14 hotspotjáról, valamint két új pilot programról (5 buszra szerelt GPs helymeghatározó szenzor, illetve vezeték nélküli rendőrségi célú kamerák a város több pontján) is beszámolt.

A szakterületen jelenleg folyó versenyről, fejlődésről szólva, Barrett többek között megállapította, hogy az Intel alapítójának, Gordon Moore-nak a törvénye („a tranzisztorok száma egy adott felületen 18 hónaponként megduplázódik”) még ma is érvényes, így készül a legújabb Intel processzor, az 1,7 milliárd tranzisztort tartalmazó Montecito is. Barrett szerint a Moore-törvény még legalább 15 évig érvényes lesz.

„Az innováció több szinten történik” – mondta Barrett. „Továbbra is folytatjuk az innovációt a tranzisztoros, illetve egyedi chipek szintjén, azonban jelenleg feladatunk a fejlesztők, szoftvertervezők, rendszermérnökök, szolgáltatók és egyéb szereplők kibővült rendszerével együttműködni, a platformok szintjén. Az innováció virágzásához a k+f laborokban le kell fektetnünk az alapokat. Az Intel évi kb. 100 millió dollárt költ oktatási programok, projektek támogatására az USA-ban és a világ további 50 országában. Ezért is keressük az olyan kormányzati stratégiák támogatásának lehetőségét, amelyek segítik az innovációt, illetve a technológiai fejlődést. Az innováció mozgatja a világ digitális gazdaságát. Az innovációt támogató iparági együttműködések, oktatási és kormányzati stratégiák támogatása révén nincs olyan határ, amit ne tudnánk elérni. Meg vagyok győződve arról, hogy a technikai fejlődés a jövőben gyorsulni fog. A változások gyorsulása pedig további kihívásokat támaszt” – hangsúlyozta előadásában Craig Barrett.

Az előadást követően az Intel elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott, amelyen többek között utalt az ez év májusában tartandó Intel közgyűlésre, ahol a vezetésben kisebb munkaköri átrendeződések várhatók, így például Barrett a vállalat stratégiájáért lenne azt követően elsősorban felelős.

Kulcsszavak: Intel trend CIO

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50