Liberalizálgatásaink

Interneten is olvasható a legfrissebb Business Online

Széll András, 2002. május 15. 15:17
Noha ezt a vezércikket már háromszor írtam át, a liberalizáció körüli történések fényében mégsem nevezhető véglegesnek. Először egy kemény hangvételű írás született - a távközlési liberalizáció éles bírálata. Aztán március végén többször beszélgettem a Freestart igazgatójával, László Péterrel.
Volt egy optimista hetünk, amikor a Hírközlési Döntőbizottság elvi döntése után úgy tűnt, hogy a Matávot rá lehet kényszeríteni a hírközlési törvényben megfogalmazott kötelezettségeinek teljesítésére. Még azt is gondoltam magamban, hogy végül is, ha liberalizáltuk a piacot, akkor miért ne viselkedhetne a Matáv valódi piaci szereplőként, és miért ne ellenkezhetne azzal, amit a törvény nem ír elő számára egyértelműen. Minden piaci szervezet ezt tenné. Neki is láttam átírni a cikket. Aztán most, lapleadás előtt ismét módosítani kellett a véleményemet. Már nem tudom megmondani, hogy mivel vagy kivel van a baj, de annyi biztos, hogy a hírközlési törvényt nem lehet a legjobban sikerült jogszabályok között emlegetni.

Azt nem tudom, hogy amit a Matáv tesz - mármint hogy vonakodik a díjmegosztási kötelezettsége kapcsán átadandó bevételeket az internetszolgáltatók részére átengedni -, az jogszabálysértő, vagy egyszerűen egy piaci szervezet logikus és kiszámítható lépéséről van szó. Ezzel együtt újságírói szemmel, kívülről nézve nehezen nevezhetők együttműködésre irányulónak az újabb és újabb húzások. Mindenesetre az egyszeri internetfelhasználó, szűkebben az a 180 ezer budapesti lakos lehet a huzavona legnagyobb vesztese, aki eddig a Freestart ingyenes szolgáltatását használta. Az ingyennet ugyanis jelen körülmények között életképtelen szolgáltatásnak tűnik Magyarországon. Ha lesz, a Freestart új tulajdonosa majd eldönti, hogy milyen irányba indul el a szolgáltatások fejlesztésével vagy átalakításával. Mi csak annyit tehetünk, hogy szurkolunk neki.

Mindenesetre kikívánkozik belőlem az a megjegyzés, hogy ez az egész cécó elég "indirekt" módja az információs társadalom megteremtésének. Mondom ezt annak ellenére, amit már leszögeztem: a Matáv álláspontja piaci szempontból teljes mértékben érthető és elfogadható. Mindenki kihasználja a jogszabályok hiányosságait, miért éppen ő ne tenné? A felelősséget, a hibákat inkább a törvényhozás részéről érzem. A fantáziadús újságíró ilyenkor hajlamos elmerengeni: vajon mi történne, ha a választások előtt a Freestart 180 ezer felhasználója kapna egy-egy levelet, amelyben a cég vezetői elbúcsúznak tőle, és kifejtik, hogy a távközlési liberalizáció olyan jól sikerült, hogy a magyarországi piac hoszszú távon is alkalmatlanná vált az ingyenes internetszolgáltatásra? Remélem, hogy a Hírközlési Döntőbizottság szava kellően erősnek bizonyul a törvényben meglévő rések betöméséhez, és a választ soha nem tudjuk meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55