A Microsoft a mobil operációs rendszerek szegmensén erősít

Tóth Kristóf, 2002. június 17. 21:22
A szoftveróriás a Windows-ra támaszkodva kíván vezető pozíciót szerezni a mobiltelefon operációs rendszerek körében.
A Microsoft vezetői úgy vélik, a társaság saját, drót nélküli eszközökhöz kifejlesztett operációs rendszere a Windows-zal való nagyfokú kompatibilitás, illetve hasonlóság miatt előnyösebb pozícióban van, mint például a rivális Symbian OS. "Rendkívül fontos [a fejlesztők és felhasználók számára], hogy az operációs rendszer megfelelő hozzáférést biztosítson a PC-s környezetben már megszokott adatformátumokhoz" - mondta Derek Brown, a szoftveróriás mobil eszközökkel foglalkozó csoportjának igazgatója. "A kérdés az, hogy a Symbian tud-e olyan platformot készíteni, amely megfelelő kompatibilitást biztosít a PC-s alkalmazásokkal" - tette hozzá.

A redmondi (Washington) központú szoftveróriás legnagyobb riválisa a mobil eszközökhöz készülő operációs rendszerek terén az a brit Symbian, amely mögött a négy vezető mobilgyártó, név szerint a Nokia, a Motorola, a Sony Ericsson, illetve a Siemens áll.

A Microsoft mobil operációs rendszerét ezidáig csak kevés mobiltelefon-gyártó licenszelte, ráadásul a legnagyobb partnernek számító Samsung egyes hírek szerint vissza készül lépni. A szoftveróriás mindezek miatt elsősorban a kisebb gyártókat célozza saját megoldásával, a vezető mobilgyártók pedig egyelőre saját útjaikat járják.

A szoftveróriás az elmúlt hónapban a kínai TCL-lel kötött szerződést a Pocket PC 2002 Phone Edition, illetve Smartphone 2002 operációs rendszerek alkalmazásáról. Kína a maga 140 millió mobiltelefon-felhasználójával a világ legnagyobb mobiltelefon-piacát képezi, így a szerződés jelentős előrelépést jelent a Microsoft számára. A társaság emellett a brit Vodafone, a német T-Mobile, a spanyol Telefonica Movile és MMO2 szolgáltatókkal kötött szerződést mobilszoftvereinek alkalmazásáról.

Pieter Knook, a Microsoft hálózati szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének elnökhelyettese úgy véli, a mobilszolgáltatók számára igen fontos lenne a mobiltelefonos alkalmazások gyors elterjedése, illetve fejlődése, mivel az ilyen megoldások jelentősen növelhetnék a cégek bevételeit. - Minden szolgáltatónak figyelembe kell vennie, hogy a mobiltelefon-piac gyakorlatilag telítődött - mondta Knook. - Ennek a ténynek a figyelembe vételével kijelenthető, hogy a növekedés a jövőben csak igényes, nagy keresletre számot tartó alkalmazásokkal valósítható meg - tette hozzá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50