Új e-mail féreg: Yaha.e

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 25. 16:52
2002. június 20-án számos országból érkezett jelentés az új Yaha.e nevű féreg megjelenéséről. A Yaha az interneten keresztül, fertőzött e-mailekhez csatolva terjed. Névváltozatai I-Worm.Lentin.G, Lentin.G, Yaha, W32/Lentin.F@mm.
Maga a féreg egy 27 kb hosszúságú Windows PE fájl, amit UPX tömörítő segítségével tömörítettek. A féreg fájljainak végén általában egy véletlenszerű dátum található, ennek a területnek a hossza és a tartalma eltérő volt a különböző mintákban.

Ha a féreg aktivizálódik egy tiszta rendszerben, és SCR kiterjesztéssel rendelkezik, előfordulhat, hogy a képernyőn egy üzenetablakot jelenít meg és/vagy egy videót játszik le, miközben a képernyő rázkódik.

A féreg véletlenszerűen választott néven telepíti önmagát a C:\Recycler vagy a C:\Recycled könyvtárba, vagy ha ezek nem elérhetőek, akkor a Windows könyvtárba. Ezt követően módosítja az alapértelmezett EXE fájlindítási kulcsot, így minden EXE indításakor lefuttatja saját magát. Folyamatosan ellenőrzi a kulcsot annak érdekében, hogy megelőzze a felhasználó és a mentesítő program módosításait.

A féreg e-mail mellékletként terjed, melynek különböző nevei lehetnek; az üzenet létrehozásának szabályai is meglehetősen összetettek. Előre meghatározott SMTP szervernevek, üzenettárgyak, mellékletnevek és kiterjesztések közül véletlenszerűen választja ki az e-mail tartalmát, majd elküldi az összes megtalálható e-mail címre. A Klez féreghez hasonlóan különböző típusú e-maileket tud szétküldeni.

Az F-Secure és Kaspersky Anti-Virus programok a 2002. június 25. adatállományokkal már képesek detektálni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36