Európában is kapható a Yopy

Tóth Kristóf, 2002. július 15. 07:00
A világ első, Linux operációs rendszerrel ellátott kéziszámítógépe, a Yopy egy némileg zavaros fejlesztési és bemutatkozási időszakot követően végre megérkezett az öreg kontinensre, Európába.
Az eredeti tervek szerint Samsung márkanév alatt forgalmazni kívánt parányi eszközről 2000-ben, illetve 2001-ben még csak kósza pletykákat lehetett hallani. Ezt követően a dél-koreai gyártó az idei év elején piacra dobott egy Windows CE operációs rendszerrel ellátott kéziszámítógépet, és ekkor úgy tűnt, hogy a Yopy projektet nyugodtan el is lehet felejteni. Végül azonban másképp alakultak a dolgok, ugyanis a Yopyt fejlesztő G.Mate megkezdte a linuxos kéziszámítógép forgalmazását, sőt most már ott tartunk, hogy az egyébként a Samsung Electro-Mechanics által gyártott eszköz már Európában is megvásárolható.

Európában jelenleg Franciaországban, valamint Ausztriában kapható a kis linuxos kéziszámítógép, melynek ára lehetne alacsonyabb is. Franciaországban a Tuxmedia 500 eurós (123 E Ft) áron forgalmazza a Yopyt, míg Ausztriában az angol verzióért 559 eurót (137 E Ft), a német verzióért pedig 609 eurót (150 E Ft) kérnek. A Tuxmedia kizárólag az angol verziójú Yopy forgalmazásával foglalkozik, és egyébként ezen francia cég szállítja az Egyesült Királyságba is az új kéziszámítógépet. A Tuxmedia képviselői elmondták, hogy a Yopyhoz készített francia nyelvű alkalmazások várhatóan már a nyár folyamán elérhetők lesznek a cég website-ján, valamint utaltak arra, hogy a cég fejlesztői számos, az asztali számítógépen használatos Linux-alkalmazást is át kívánnak portolni a G.Mate Linupy névre keresztelt Linux disztribúciójára.

A Yopy kéziszámítógépekben a Microsoft-féle Pocket PC operációs rendszerrel ellátott kéziszámítógépekből ismerős, 206 MHz-es frekvencián ketyegő StrongARM processzorok jutnak fontos szerephez, ezenkívül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy a 101,6x68,58x15,24 milliméteres méretekkel és 168 grammos tömeggel rendelkező eszköz 3,5 colos képátlójú kijelzője 240x320 pixeles felbontással és 16 bites színmélységgel rendelkezik. Sajnos a Yopy kijelzője nem rendelkezik háttérvilágítással, ezzel szemben a normál használat melletti mintegy 16 órás működési idő figyelemre méltó. Az MMC (MultiMedia Card) slottal ellátott Yopy egyébként soros porton, USB interfészen vagy akár infravörös porton keresztül is kapcsolatba hozható más eszközökkel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50