Online banditák

Elekes István, 2002. július 21. 19:53
Az utóbbi időben Ausztráliában elszaporodtak a telefonos és internetes bankátutalások elleni támadások, magyarán egyre több ügyfél panaszkodott és jelezte, hogy folyószámlájáról tudta nélkül valakik(k) nagyobb összeget emelt le, miközben a bankok a Bpay-rendszer nevü átutalási forma használatára buzdítják ügyfeleiket.
Az Uj-Dél-Wales-i (NSW) szövetségi állam (fővárosa Sydney) rendőrsége is megindította a nyomozást, mivel február óta igen csak elszaporodtak a panaszos bejelentések, melyek között nem ritka az akár 150.000 ausztrál dolláros "hiány" sem.

A bűncselekmény felgöngyölítésére alakult nyomozócsoport először a bankalkalmazottakat ellenőrizte, hiszen a folyószámlákkal kapcsolatos adatokhoz, valamint a hozzájuk tartozó jelszavakhoz elsősorban "belső ember" férhet hozzá. Az első letartoztatás múlt csütörtökön történt, és valóban egy nyugat-sydney-i bank alkalmazottját gyanúsítják a csalással, lopással. Később még egy férfit és egy nőt is előállítottak pénzmosás alapos gyanújával.

A rendőrség szerint milliós nagyságrendű csalásról van szó, de abban reménykednek, hogy a banda csak NSW államban tevékenykedett, és módszerük, bűncselekményük nem terjedt ki a kontinens nagyságú államszövetségre, azaz egész Ausztráliára. De így is, a februári bejelentések óta, több mint 100 ügyfél tett panaszt lopás ellen. Az Ausztrál Bankár Szövetség (ABA) már jelezte, hogy a rendőrséggel messzemenőig együttműködik, és azokat az ügyfeleket, akiknél bizonyítható a megkárosítás, teljes mértékben kárpótolják! Az elektronikus bankrendszer kiépítése, népszerűsítése és vele a lakosság megkedveltetése a bankok első számú feladata, ezért a bűnmegelőzés és a károsultak kárpótlása igen fontos mindenki számára. A Bpay rendszer felülvizsgálatán pedig már dolgoznak.

Végezetül néhány trükk, melyeket remélhetőleg a Prim.hu olvasói is megszívlelnek, nem csak az oldalainkra tévedő bűnözök. ;-)

1. Az (személyi) adatok ellenőrzése címén valaki telefonál a bank nevében, és többek között megkérdezi a jelszót is.

2. Valaki az ügyfél nevében, de tudta nélkül, regisztráltatja magát a Bpay-rendszerben, még mielőtt a (jövendő) károsult pénzt helyezett volna folyószámlájára.

3. Hogy a bűnözök a pénzmosást és a nyomukat eltüntessék az ügyfél-áldozat adatainak és jelszavának birtokában, a leemelt összeget egy (talán mit sem sejtő) bűntársuk számlájára küldik, majd onnan bizonyos összeg (jutalék) fejében készpénzként felveszik.

4. Még rafináltabb (és nehezen) követhető, ha az áldozat adatainak és jelszavának birtokában vesznek értékes tárgyakat. Például kinéznek egy értékes autót, majd annak árát a mit sem sejtő áldozat bankszámlájáról átutalással fizetik ki.

5. A pénzmosás (és lopás) igazán követhetetlen formája az, amikor a bűnözök úgy tesznek, mintha pl. autót vennének és a lopott pénzt átutalják az eladónak, majd közlik, hogy meggondolták magukat, még sem kell az autó, kérik vissza a pénzüket. A pénzmosás tökéletes.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50