Támadások e-számlák ellen

Jellegzetes támadási trükkök

Zsadányi Pál, 2004. február 15. 16:14
A cikkírónak már két éve van e-gold virtuális, nemesfém alapú, mikrofizetésekre specializált, valós idejű bankszámlája a világhálón, kísérleti célokra. Hogy az amerikai honatyák elkezdtek foglalkozni intenzíven a világháló vadhajtásainak a nyesegetésével, azt az is egyértelműen indokolja, ahogy mostanában megszaporodtak az e-gold számlák elleni trójai faló drótpostás támadások. A cikkíró összegyűjtötte a legutóbbi két hónap termését.

Míg a legutóbbi két hónapban kb. 20 támadás történt, addig a korábbi két évben összesen 5. Elég meredek növekedés. És a finesz mértéke is jelentősen növekedett, tehát egyre ravaszabb trükkökkel kísérleteznek. Két éve a cikkíró is bedőlt az első szirénhangú levélnek, de két perc alatt rájött a csalásra, és még időben le tudta cserélni a jelszavát egy ugyancsak kemény jelszóra. Ha éles bankszámláról volna szó, akkor, ugye, pláne vigyázni kéne. No, a számlán csak centeknek megfelelő nemesfém volt, úgyhogy nem sok veszett volna, de a helyzet nagyon tanulságos volt, hogy mennyire kell vigyázni.

Egy HTML alakú levélben tökéletesen le lehet utánozni egy webhely login lapjának a fizimiskáját, és ezzel a trükkel gátlástalanul el lehet lopni a jelszót. Ez már az ősi karakteres UNIX-terminálok idején is bejáratott trükk volt, amit ma a grafikus interfész megbabonázó percepciója tesz még nehezebben fölismerhetővé. Az rendszerint most is használ, ha az ál-loginnak fals paramétert adunk, mert hamar kiderül, hogy nem az eredeti oldal működik. Továbbá, az URL címet alaposan megnézve is leleplezhető a csalás.

A tanulság, levél linkről soha ne lépjünk be a bankunkba! Hívjuk be a böngészőnket (legjobb, ha új ablakot indítunk), és a kedvencek vagy könyvjelzők közül kikeresett login információ alapján kezdjük a belépést a bankunkba! A munka végén ne feledjünk kilépni, majd a netes lapokat törölni a pufferből, és még a használt böngésző ablak kilövése is tanácsolható.

Mivel a HTML szabvány sok trükkre ad módot, újabban elég ravasz, nehezen fölismerhető, csaló linkeket használó leveleket küldözgetnek az e-bankrablásra szakosodott csibészek. Minimum nagyon hasonló nevet írnak, ami nem tűnik föl az egyszerű halandónak. Például, az e-gold nevében az o helyére nagy Q-betűt írnak. Hogy a dolog még érdekesebb legyen, mivel a HTML hivatkozásoknál a megjelenített szöveg más lehet, mint a megcélzott URL, a megjelenítésben a helyes e-goldot látja a kevésbé gyanakvó netpolgár. Ha ilyenkor a linkre visszük az egérkurzort, akkor a böngésző állapotkijelzőjében rendszerint látható a csaló URL. Ha valami Java kisalkalmazás fut, akkor az elmoshatja az állapotsor információit. Ha azonban megnézzük a weboldal eredeti szövegét, akkor kiderül a turpisság, mert azt .TXT sima szövegformátumban szokták megadni.

Mivel a HTML ily módon, durván eltorzítja a szöveget, a cikkíró egy .TXT lapra gyűjtötte össze a boncolási jegyzőkönyvét, és azt kitette a saját webhelyén egy külön oldalra. A cikk végén a fontos linkek közt található a letölthető egoldscam.TXT lap címe.

Nézzük a jellegzetes támadási trükköket! A Login utánzatot már abbahagyták. Nem is kifejezetten HTML szövegekkel támadnak. A linkek megjelenítése azonban lefedi a tényleges URL-t minden levélben, jóllehet, karakteresnek néz ki. A trükkös link (nevezzük link linknek!) olyan lapra vezet, ahol ellopják a gyanútlan szörfölő adatait (e-gold szám, jelszó). Ha ez bekövetkezik, akkor imádkozhat a becsapott, hogy ne rögtön egy automatikus script essen neki a számlájának, kifizetve róla egy nagy összeget. Ha az összegyűjtött számlaadatokat kézzel hasznosítja a csaló, akkor akár egy napnyi időt is nyerhetünk a jelszavunk megváltoztatására, az igazi e-gold login lapon át belépve.

Az eddig előfordult trükkök: 1. Account, azaz számlainformációk egyeztetésére hívnak föl egy link linken át. 2. Account Admin, azaz, számla adminisztrátori felhívás érkezik adategyeztetésre. 3. Bombasztikus ajánlatok jönnek (nyerési esély, amire szinte minden gyenge elméjű ugrik). 4. Krokodilkönnyeket hullatva hív föl a biztonsággal kapcsolatos problémákra és hasznos link (de link) linekeket ajánl. 5. Nagy nyereségű befektetési lehetőségeket ajánl (>1 százalék naponta már gyanús), viszont a célja a jelszólopás. És még más trükkök is voltak.

Kulcsszavak: hacker bankszolg security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50