Kétfejű merevlemez

Tóth Kristóf, 2002. július 26. 09:56
Egy japán cég olyan "mutáns" merevlemezzel állt elő, amely a maximális adatbiztonság érdekében két különálló fejjel rendelkezik.
A tokiói központú Scarabs egy olyan merevlemez-prototípust fejlesztett ki, amely a megszokott író/olvasó fej mellett egy, csak olvasásra alkalmas fejet is tartalmaz. Megfelelő kialakításban így elérhető, hogy a webszerver csak olvasni tudjon a meghajtóról, teljesen kizárva ezzel a weboldalak hackerek általi elcsúfításának, módosításának, letörlésének lehetőségét.

A weboldalak módosításához egy másik PC-t kell csatlakoztatni a merevlemezhez, amely a meghajtó író/olvasó fejéhez fér hozzá. "Mindkét fej teljesen külön működik, ezért nincs szükség a két fej szinkronizációjára" - áll a társaság weboldalán.

A Scarabs reményei szerint a társaság még az év vége előtt piacra dobja a merevlemez kereskedelmi forgalomba szánt változatát.

A meghajtó egy szokatlan megoldás az online biztonság egyre égetőbb problémájának megoldására. Az új eszköz az elemzők szerint elsősorban a nagyobb társaságok weboldalaihoz lenne hasznos, amelyek gyakorlatilag állandó hackertámadásoknak vannak kitéve.

A weboldalak épsége számos társaság számára kritikus fontosságú. Az ilyen cégek várhatóan komoly érdeklődést fognak mutatni az új eszköz iránt. Az USA Today weboldalára a közelmúltban például hamis cikkeket helyeztek el ismeretlen hackerek. Az új merevlemezzel egy ilyen támadás gyakorlatilag kizárható.

A Scarabs szerint a kétfejes merevlemez ötlete 3-4 évvel ezelőtt merül fel, az első működő prototípus pedig tavaly készült el. A meghajtó előállítási költségei jelenleg elég magasak, 800-1000 dollár között mozognak. A társaság ugyanakkor egy olyan megoldást is fejleszt, amelyben egy író/olvasó fej van két, részben független SCSI interfésszel.

A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a megoldással nem védhetők ki a Denial-of-Service típusú támadások, amelyek során használhatatlan információtömeggel bénítják le a webszervert.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55