IBM - Létszámleépítés a székesfehérvári gyárban

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 31. 08:04
Szeptember 30-ig ezer embertől - 150 saját alkalmazásban levő és 850-nél több, kölcsönszerződés alapján foglalkoztatott dolgozójától - válik meg az IBM székesfehérvári gyára; a leépítési szándékot már bejelentették a munkaügyi központnak.
Mohácsi Péter ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a létszámleépítésre a piaci igények csökkenése miatt kényszerült a második legnagyobb exportforgalmat lebonyolító, tavaly 2 milliárd dollárnál nagyobb forgalmat elért, jelenleg még 5.000-nél több dolgozót foglalkoztató gyár. Az IBM illetékes vezetői az elbocsátásokkal kapcsolatos kérdésekről megkezdték az egyeztetéseket a munkavállalói érdekvédelem képviselőivel. A Fejér Megyei Munkaügyi Központnak jelezték a csoportos létszám-leépítési szándékot, valamint az elbocsátás hozzávetőleges számait.

Az elbocsátandók nevesítése még nem történt meg, a pontos listát várhatóan egy héten belül kapja meg a munkaügyi központ. A gyárban elterjedt hírek szerint az IBM saját alkalmazásában levő dolgozói közül elsősorban a szakképzetlen, betanított munkát végzőket érinti a létszámleépítés.

Zimmermann József, a Fejér Megyei Munkaügyi Központ igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a törvényes előírások betartásával az elbocsátások első ütemére szeptember második felében kerülhet sor. A munkaügyi központ az elbocsátandók segítésére három lehetőséget is kínált az IBM-nek.

Amennyiben igény lesz rá a központ által foglalkoztatott szakértők a gyárban beszélgetnek jogi, munkaügyi, pszichológiai, valamint a képzésekkel, átképzésekkel kapcsolatos kérdésekről a leépítésre kerülőkkel. Ha kérik - szintén a gyárban - az üzem által biztosított helyiségben tanácsadással várják a városi munkaügyi központ szakemberei az érintetteket, akiket igény esetén munkanélküliként nyomban regisztrációba is vesznek. Harmadik lehetőségként létrehozzák az - Ikarus esetében jól bevált - úgynevezett munkába helyezést elősegítő bizottságot, amely már a leépítés folyamatában segít állást találni az elbocsátandók listájára felkerülteknek.

Zimmermann József szerint a várható elbocsátások - bár az érintetteknek komoly problémákat okoznak - a helyi munkaerőpiacot nem rendítik meg, hiszen a térségben jelenleg is 2.100-nál több üres álláshelyet kínálnak, a munkaügyi központban pedig száznál több, szakmát adó tanfolyamra várják a munkanélkülieket. A kölcsönszerződés alapján foglalkoztatott dolgozóknak az őket kölcsönző Videoton Holding igyekszik a cégen belül munkát találni. Mint a megyei munkaügyi központ vezetője elmondta: őket csak akkor lehet elbocsátani, ha a cég 30 napot meghaladóan nem talál számukra munkát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50