Régi idők játéka, új idők hackersegédeszköze

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 4. 09:29
A SEGA Dreamcast játékkonzolja legtöbbünk szemében egy ártatlan játékeszköz, amely a gyártás tavalyi leállítását követően lassan a feledés homályába merül. A hackerek azonban saját "játékaikhoz" használják a konzolt.
Két számítógépes biztonsági kutató pénteken bemutatta, hogyan lehet a látszólag ártalmatlan eszközöket hackertámadásokhoz használni. A Defcon konferencián tartott bemutató során a két szakértő titkos hálózati megfigyelőeszközt készített a játékkonzolból.

"Amikor csak néhány perced van, be kell juttatni egy olyan eszközt, amellyel később elérheted a hálózatot" - mondta Aaron Higbee, a Foundstone egyik konzultánsa, és a módosított Dreamcast egyik fejlesztője. Higbee és társa, egy másik szaktanácsadó, Chris Davis a RedSiren Technologiestől egy olyan szoftvert készítettek a Dreamcasthoz, amellyel a broadband csatolóval rendelkező játékkonzolból hálózati lehallgatókészülék válik.

A két szakértő természetesen nem hasonló eszközök készítésére tanította a hallgatóságot, Higbee és Davis inkább arra kívánták felhívni a hálózati adminisztrátorok figyelmét, hogy ártatlannak látszó eszközök, mint egy TiVo videofelvevő vagy akár egy nyomtató is veszélyeztethetik a biztonságot.

Higbee szerint egy-egy ilyen eszközzel probléma nélkül be lehet jutni egy céghez, és a hálózat védőfalát megkerülve belülről lehet támadást indítani. "Fizikai hozzáférést könnyű létesíteni a belső, céges hálózattal, főleg rövid időre" - mondta Higbee, aki szerint a társaságok leginkább a külső támadások ellen védik hálózatukat, amelyek így belülről szinte védtelenek.

A 180 degree (180 fok) elnevezésű megoldáshoz a két szakértő nem módosította a Dreamcast hardverét, nehogy összetűzésbe kerüljenek a Digital Millennium Copyright Act (DCMA) nevű amerikai törvényt, amely szigorúan bünteti a másolásvédelmi megoldások kijátszását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55