14 hackert tartóztatott le az olasz rendőrség

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 4. 09:34
Az olasz rendőrség 14 gyanúsítottat tartóztatott le, akiket több ezer számítógépes bűncselekménnyel, többek között az amerikai hadsereg és tengerészet, illetve a NASA weboldalainak feltörésével vádolnak.
Az olasz Guardia di Finanza pénzügyi rendőrség bejelentése szerint a letartóztatottak között négy fiatalkorú gyanúsított, egy nagy olasz internetszolgáltató biztonsági menedzsere, egy vállalati konzultációs társaság hálózati biztonsági menedzsere és számos informatikai konzultáns is van.

A 14 gyanúsított kivétel nélkül a Mentor, illetőleg a Reservoir Dogs hackercsoportok tagja volt, és Olaszország különböző területein laknak.

A mostani letartóztatássorozat egy tavaly október óta tartó nyomozás eredménye, amelyet az amerikai titkosszolgálat kezdeményezett és segített titkos dokumentumok Egyesült Államok kormányától, az amerikai hadseregtől, valamint a tengerészettől (U.S. Army és U.S. Navy) való ellopását követően.

A hackereket a titkos információk ellopása mellett nagy összegű bankkártyás csalásokkal, valamint az olasz Tele+ és Stream műholdas műsorszolgáltatók által használt titkosítás (lopott információk segítségével történő) feltörésével vádolják.

A hackereknél tartott házkutatás során a rendőrök több száz illegálisan másolt DVD-lemezt is találtak, amelyeket feltételezhetően a gyanúsítottak terjesztettek. Az illegálisan másolt DVD-lemezek tartalmát a hackerek egy olasz egyetem feltört rendszerén tárolták. Mint a rendőrség közleményéből kiderült, a magas beosztásban dolgozó hackerek pozíciójukat is felhasználták ahhoz, hogy titkos információkat szerezzenek meg ügyfeleikről.

A Reservoir Dogs egyik tagja a rendőrségnek elmondta, hogy havonta mintegy 100 weboldalt törtek fel, amelyből naponta egyáltalában "komolyabb falat" volt, mint például egy bank vagy biztosító rendszere. A gyanúsítottak az olasz törvények szerint nyolc év börtönbüntetést kaphatnak.

Kulcsszavak: hacker +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55