Milliárdokra rúg a sohasem látott fotók száma

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. augusztus 5. 16:13
Európában elfeledett fényképek milliárdjai lapulnak a különféle merevlemezes meghajtókon, lemezeken és kamerák tárolóiban elrejtve - legalábbis ez derül ki abból a friss felmérésből, amelyet a Lexmark nyomtatógyártó megbízásából végeztek.
A kutatás apropóját a Lexmark új fotográfiai webhelyének, a Print-fotos.com-nak a megnyitása adta, s eredményei arra mutatnak rá: ahogy a digitális fényképezés folyamatos fellendülésének és térhódításának lehetünk tanúi, az évente készített több millió fotó közül egyre kevesebb kerül napvilágra, pontosabban papírra.

2001-ben világszerte 12,4 milliárd fényképet készítettek digitális fényképezőgéppel. Mindazonáltal a Lexmark felmérése szerint az összes digitális felvételnek átlagban csupán az egynegyedét nyomtatják ki papírra. Ha azt vesszük alapul, hogy az előrejelzések 2005-re már közel 30 milliárd “elsütött" digitális fényképpel számolnak, ez azt jelenti, hogy az említett évben hozzávetőleg 22 milliárdra rúg majd az elveszett/ki nem nyomtatott fotók száma.

A fényképezési szokásokban végbement változásokra Russel Roberts, az Egyesült Királyság Nemzeti Fotográfiai Múzeumának kurátora hívta fel a figyelmet, a következőképpen magyarázva a jelenséget: “A digitális fényképezés fokozódó térhódításával az emberek mind több és több felvételt készítenek, és a jelek szerint mind kevesebb közöttük a papírra kinyomtatott fénykép. Európa-szerte kezd általánossá válni, hogy több fotó hever parlagon az emberek merevlemezein, mint amennyit papíron megjelenítve tartanak otthon. Pedig a fotográfiák a társadalomtörténet fontos dokumentumai, és nagy kár lenne, ha az új digitális technológia korlátozná a fényképek kinyomtatását. Különösképpen, hogy manapság ennek a korszerű nyomtatási technológiának köszönhetően elérhetőbbé válik, mint valaha e fényképek létrehozása, élvezete és örökül hagyása a jövő nemzedékeinek."

A Lexmark fogyasztói termékek divíziójának (Consumer Product Division) európai termékmenedzsere ennek kapcsán megjegyezte: “Az emberek felvételeik egyre kisebb hányadát nyomtatják ki, noha soha ilyen könnyű nem volt, mint most a fényképek kinyomtatása az otthon kényelmében. Az új nyomtatótechnológiák minden korábbinál olcsóbban és kényelmesebben teszik ezt lehetővé, ezért kár, hogy nem használják ki ezeket az előnyös lehetőségeket még többen."

A Print-fotos.com webhely információkkal és tanácsokkal szolgál a fényképezés területén, és további részletek is olvashatók ott a Lexmark fotográfiai felméréséből. Továbbá ezen a webhelyen a világ leghíresebb fotóművészének, David Baileynek a cikkei is elérhetők, exkluzív, kinyomtatható fotóival egyetemben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36