HP, NTT DoCoMo: mobiltelefonos videoszolgáltatás millióknak!

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 23. 19:48
A világ legnagyobb számítógépgyártó cége, a Hewlett-Packard, valamint Japán egyik vezető mobiltelefonos szolgáltató cége, az NTT DoCoMo a napokban bejelentette, hogy egy most indult közös fejlesztési projekt keretein belül egy olyan vezeték nélküli telefonos hálózati rendszert fognak kifejleszteni, mely a világon elsőként előfizetők milliói számára tesz majd elérhetővé különböző mobiltelefonos videoszolgáltatásokat.
Susie Wee, a Hewlett-Packard Laboratories streaming médiatechnológiák fejlesztésével foglalkozó részlegének igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár a fejlesztések mindkét cégnél gőzerővel fognak folyni, várhatóan jó pár év el fog még telni addig, mire a mobiltelefon-tulajdonosok világszerte nagy számban videózhatnak majd mobiltelefonjaik segítségével.

Wee szerint a 2002-es esztendő mindenképpen fontos mérföldkőnek számít a mobiltelefonok világában, ugyanis idén világszerte egyre több szolgáltató indította be az SMS szolgáltatás felváltására, illetve kiegészítésére hivatott MMS szolgáltatásait, melynek révén a megfelelő tudású mobiltelefonnal és parányi digitális fényképezőgéppel rendelkező előfizetők számára manapság már nem jelent akadályt kisebb képek mobiltelefonok segítségével történő továbbítása. Wee véleménye szerint innen már csak egy lépésre van a mobiltelefonokon történő videózás, illetve a készülékek segítségével történő mozgókép-küldözgetés.

A mobiltelefonos szolgáltató cégek, valamint a mobiltelefon-gyártók számára manapság az az egyik legfontosabb kérdés, hogy a világ mintegy 1 milliárd mobiltelefon-tulajdonosa közül mennyit és mennyi idő alatt lehet rávenni arra, hogy igénybe vegyék a különböző vezeték nélküli internetes szolgáltatásokat, az MMS szolgáltatásokat, illetve a közeljövőben bemutatkozó mozgókép-szolgáltatásokat. A legfrissebb piackutatási adatok szerint az Egyesült Államokbeli mobiltelefon-tulajdonosok közül jelen pillanatban csak minden ötvenedik használja ki a vezeték nélküli internet, illetve az MMS nyújtotta lehetőségeket. Az előrejelzések mindenesetre biztatóak, ugyanis szakértők szerint 2006-ban az amerikai mobiltelefon-tulajdonosoknak várhatóan már több mint 70 százaléka veszi majd igénybe az említett szolgáltatásokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36