Egy lehetséges jövőkép

Vértes János, 2002. október 18. 11:36
László Csaba pénzügyminiszter előadásával csütörtök este megkezdődött Röjtökmuzsajon a IV. Vezérigazgató Találkozó, amely a korábbiakhoz hasonlóan tartalmában erőteljesen kapcsolódik az informatikához.
Ez a kapcsolódás észrevehető a találkozó vendégeinek listáján, ahol az SAP, Sun, Elender, Pantel, IBM, Portocom, nextiraOne /a korábbi Alcatel/, UPC, MÁV Informatika, AT&T, Advantic, Ericsson, Axelero, KFKI, Dataplex, IBIS, PRIM, BSA, EDS, Nextra, Flag, Oracle, Flextonics, Kirowski, KPMG vezetőit egyaránt megtaláljuk, de nyomon követhető az előadásokon is, amelynek sorát - mindjárt a pénzügyminiszter után - Fodor István "Egy lehetséges jövőkép" című előadása nyitotta meg.

Az Ericsson elnöke a változó világban próbálta elhelyezni céljainkat, s azt, hogy hová juthatunk az elkövetkező tíz-tizenöt évben. Fodor István szerint a legfontosabb folyamatok: a globalizáció, az információs társadalom és a technológia forradalma; s az új infokommunikációs világ vezérlő eleme, az internet. A lehetséges jövőképet az internetre, a mobilizációra és az ezek jövőbeli verzióira épülő digitális világhoz kell igazítanunk.

A program elemei: néhány ipari ágazattal - elsősorban kutatás-fejlesztéssel - Európában is meghatározóvá válni; néhány nemzetközi nagyvállalatot, illetve hazai kis- és nagyvállalatot létrehozni; és némely területen regionális dominanciát elérni. Mindehhez az oktatás fejlesztésére, a munkaerő mobilizálására van szükség.

Az első napot Hankiss Elemér szociológus jövőképe zárta, ő az emberek (munkaerő) változásával foglalkozott elsősorban, pénteken pedig jön a folytatás: a konferencián szó esik a recesszióról, a vállalatok kormányozhatóságáról, a jövőről, s benne természetesen a sok mindent meghatározó informatikáról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50