Microsoft MyLifeBits, az "életadatbázis"

Tóth Kristóf, 2002. november 23. 07:10
A Microsoft San Francisco-i fejlesztési központjában a közelmúltban létrejött egy MyLifeBits nevezetű kutatási részleg, mely arra hivatott, hogy kifejlessze az úgynevezett "back-up brain" technológiát. A Microsoft ígéretei szerint ezen új technológiának köszönhetően hamarosan bárkinek lehetősége nyílik majd arra, hogy lényegében egész életét, életének minden mozzanatát elarchiválja.
A kutatók olyan nagy adatbázisokat kívánnak létrehozni, melyekben az emberek fényképeiket, dokumentumaikat, hangfelvételeiket, és minden egyéb személyes dolgukat eltárolhatják majd. Szakértők szerint egyébként az ötlet nem teljesen új, ugyanis már 50 évvel ezelőtt is voltak hasonló elképzelések.

Gordon Bell, a MyLifeBits fejlesztési projekt egyik kutatási vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy ő személy szerint egy ideje már megkezdte a jelenleg még csak szárnyait bontogató új technológia tesztelését, vagyis összegyűjti és eltárolja életének lényegében összes mozzanatát. Bell elmondása szerint egy speciális adatbázisba bekerül az összes elektronikus levele, digitális fényképe, valamint az összes általa látogatott internetes oldal, és azon tárgyak listája is, melyeket az interneten keresztül rendelt. Bell ezenkívül rögzíti az összes telefonhívását és a találkozóin elhangzott szövegeket is, majd ezt követően természetesen ezen anyagok is bekerülnek az adatbázisba.

A MyLifeBits projekt vezetői szerint 1 TB, vagyis 1000 GB tárolókapacitás ára 5 éven belül 300 dollárra fog csökkenni, és becslések szerint 1 TB adattároló kapacitás elegendő lesz ahhoz, hogy egy felhasználó életének egy esztendőnyi történéseit elraktározza. A fejlesztők elmondása szerint 1 TB elegendő 3,6 millió darab 300 KB méretű digitális fénykép, vagy akár 290 órányi kiváló minőségű videoanyag tárolásához. Érdekesség, hogy a projektben résztvevő kutatók szerint elsősorban nem is a speciális adatbázisok méretével, hanem azok felépítésével és kezelésével kapcsolatban adódhatnak problémák. A MyLifeBits fejlesztési munkálatai állítólagosan a legnagyobb rendben folynak, azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a fejlesztések pontosan mikor érnek majd révbe.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36