Közös Instant Messenger (IM) szoftver .NET-re és Linuxra

Zsadányi Pál, 2002. december 18. 06:52
Mint a SearchWin2000 hírportálon a minap megjelent, a Pilot cég a nyílt forráskódon alapuló TIMP IM online csevegő szerverét felkészítette a Linux és UNIX mellett a .NET platformon történő használatra is. Ez jelzi, hogy a .NET platform egyre elfogadottabb bázis, és alapvetően nem a nyílt forráskódú megoldások ellenpontja, hanem együttműködő környezete. Ezt mind több fejlesztő veszi észre, főként, ha elrugaszkodik a Microsoft fóbiájától.
A New Yorkban és Milánóban megtelepedett Tipik cég a XMPP/Jabber protokollon alapuló, TIMP nevű IM szerverét eredetileg Linuxra szánta. A sikere láttán azonban elkészítette a multiplatformos változatát. A többplatformos változatnál, az egyszerűbb átalakítást igénylő UNIX-os mellett, kézenfekvő volt az új MS .NET platform támogatása is, nyilatkozta a Pilot főnöke, Marco Palombi. A Pilot a fejlesztést a Mono Project keretében végzi, amely a bostoni székhelyű Ximian cég csoportfilozófiáját támogatja.

Jabber kliens használatával az alkalmazó kapcsolatot létesíthet az olyan, korábban elterjedt, csevegő protokollokat használókkal, mint az ICQ/AIM, a Yahoo, az MSN vagy az IRC. Közben a MS is elkezdett közelíteni az IETF Session Initiation Protocol (SIP) protokoll alkalmazása felé, a jelenleg Greenwich kódnevű valós idejű rendszerében. A Greenwich nem jelenik meg előbb, mint a MS .NET 2003-as, amit a MS 2003. áprilisra ígér. Legkorábban tehát 2003. végén, vagy 2004-ben aktuális. A Tipic azonban már most nyújtani akar egy alternatívát a .NET platformon élőknek.

Az IM online csevegő technológia lényegében a két legelterjedtebb világhálós alkalmazást, az elektronikus levelezést és a böngészést akarja felváltani egy korszerűbb, interaktívabb és csoportmunka filozófiájú hálózati megoldással. A Tipic megoldása még ennél is többet akar, így például távoli programfelügyeletet, tőzsdei műveleteket, nyilvántartások valós idejű kézben tartását stb. Ha a TIMP IM felügyeletével megbízott események körében változás történik, az alkalmazó azonnali riasztást kap.

A TIMP az SSL védelmi protokollt használja. A .NET esetén hasznosítja az Active Directory címtár lehetőségeit is a védelmek szervezésére, úgyhogy a MS Exchange alkalmazók változatlan azonosítókat és jelszavakat használhatnak. Ennek nyomán akár a mobiltelefonjukra kaphatják az Exchange-nek küldött riasztási üzeneteket. A TIMP nemcsak alkalmazási, hanem fejlesztő eszközöket is tartalmaz.

A mindössze 10 perc alatt telepíthető TIMP IM szerver legújabb változatának az ára 1.000 alkalmazónként 6.000 USD.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50