Az információs társadalom az óvodában kezdődik

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. december 18. 17:05
Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára a mai napon két speciálisan gyermekeknek kialakított számítógépes terminált adott át a zirci Benedek Elek Óvodában, az IBM KidSmart programjának első állomásán. Idén karácsonykor 30 ilyen berendezés kerül elhelyezésre elsősorban hátrányos helyzetű településeken és körzetekben, melyeket 2003-ban további 120 terminál követ.
A KidSmart program az utóbbi évek legnagyobb jótékonysági kezdeményezése, melyet Spanyolország, Portugália, Olaszország, Csehország és Ausztria után a cég Magyarországon is elindított az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal, valamint az Oktatási Minisztériummal együttműködve. A cél közös: az információs társadalom kialakításának elősegítése, a digitális szakadék csökkentése, hogy mindenki egyenlő eséllyel tehessen szert számítógépes ismeretekre, és óvodáskorú gyermekek is megbarátkozhassanak a számítógép világával.

A program keretében gyermekeknek készített, biztonságos, színes, ütésálló, "kakaóbiztos" és a kicsik méreteire szabott házzal és bútorzattal ellátott korszerű számítógépek kerülnek elhelyezésre az óvodákban 3-7 éves gyerekeknek készült magyar nyelvű készségfejlesztő alkalmazások kíséretében.

A zirci eseményen részt vett Dietrich Rössner, az IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója, valamint Horváth László, Zirc polgármestere is.

2001-ben a Cambridge-i Egyetem kiadta a program értékeléséről szóló jelentését, amely egyértelműen igazolta, hogy a gyerekek koncentrálóképessége, valamint a tanítás és tanulás minőségi szintje jelentősen javult az új eszközök használatával. Jelenleg további kutatás folyik öt másik európai országban e megállapítások helytállóságának tesztelésére. Az eredményeket, a gyermekek fejlődését pedagógiai szakemberek értékelik. A program elsődleges célja, hogy azok a gyerekek is megtanulhassák a számítástechnikával kapcsolatos alapkészségeket és fogalmakat, akiknek családjában otthon még nincsen számítógép.

Idén a következő helységek óvodái kapnak számítógépeket: Nyíracsád, Vámospércs, Zirc, Szigetvár, Doboz, Sarkad, Békés, Szakcs, Dombóvár, Ináncs, Sóstófalva, Budapest VIII. kerület.

Kulcsszavak: OM IHM IBM-hu oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36