Vezetéknélküli-jóslatok 2003-ra

Kollár Csaba, 2002. december 29. 09:29
A 2003-as év közeledtével egyre több mobilkommunikációval foglalkozó szervezet próbál kialakítani egy képet az elkövetkező esztendő lehetőségeiről. Most az egyik leghíresebb vállalat, a Strategy Analytics előrejelzését ismertetjük.
A Strategy Analytics legelső megállapítása az, hogy egy biztos és nagyjából kiszámítható növekedésre számíthatunk az ázsiai, elsősorban kínai térségben. Ami az új technológiák - MMS, 3G - elterjedését illeti, szintén Ázsia viszi a prímet, elsősorban Japán. Továbbra is népszerűek maradnak világviszonylatban az SMS szolgáltatások.

A modern technológiák közül nagy valószínűség szerint a W-CDMA technológia terjed el, a japán NTT DoCoMo "jóvoltából", igaz, még bizonytalan a W-CDMA jövő évi sikere, ugyanis az európai piacon újabb határidő-eltolódásokkal kell számolni.

Ami a jövőkép optimistább részét képezi: a letölthető játékok piacán hatalmas fellendülés várható, a 2003-as év végére 2 milliárd USD-t tehet ki a forgalom.

Az árak tekintetében mérsékelt és visszafogott árpolitikával lehet számolni, a kereskedők ugyanis szinte bármely technológia tekintetében csak nyomott áron tudnak versenyben maradni a konkurenseikkel szemben.

A különböző képüzenet-szolgáltatások 2003-ban nem az előzetes elvárások szerint terjednek el, igaz, ezt a folyamatot segítheti számos ingyenesen kipróbálható alkalmazás, mely fejlesztheti a mobilkommunikációs kultúrát.

Előtérbe kerülnek a hálózatok, rendszerek közötti interoperabilitási törekvések, bár a Strategy Analytics úgy gondolja, hogy nem a kellő mértékben.

Az MMS térhódításában - véli a kutatóvállalat - elsősorban a vállalati szektor játssza a döntő szerepet, amelyik a fogyasztói oldallal szemben korábban felismerte a vezeték nélküli kép- és videoüzenetek lehetőségeit.

A mobilkommunikációs orvosi szolgáltatások és egyéb "szakértői rendszerek" a fogyasztók körében komoly érdeklődésre számíthatnak.

A Strategy Analytics utolsóként a PDA-król ad jövőképet. Véleménye szerint a vezeték nélküli PDA-k piacán 2003-ban mintegy 160%-os növekedés várható. A piaci szereplők közül a Palm közel 50%-os részesedésre számíthat az operációs rendszerek piacán, míg a Pocket PC piacán a HP és a Toshiba vezet.

Kulcsszavak: MMS +fohir trend WCDMA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14