Lengyelország - nemzetközi telefonhívások liberalizációja

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 30. 09:51
Lengyelországban 2003. január elsejétől felszabadítják a nemzetközi telefonhívások piacát, amely eddig az állami telefontársaság, a Telekomunikacja Polska SA monopóliuma volt; az új operátoroknak tevékenységük megkezdése előtt azonban meg kell állapodniuk a TP SA-val.
Hivatalos bejelentés szerint a TP SA eddig a svéd Tele2 céggel írt alá ilyen megállapodást, és folynak a tárgyalások további négy szolgáltatóval - a Netia, az Energis, a NOM és a Dlugie Rozmowy nevű cégekkel -, de nem valószínű, hogy még az év vége előtt sikerül tető alá hozni a megállapodásokat.

A TP SA saját becslései szerint a liberalizáció következtében a nemzetközi telefonbeszélgetések piacának - ez évi mintegy 700 millió zloty (60 forint/zloty) bevételt hozott - 20-40 százalékát veszítheti el. A telefontársaság ennek ellenére nem számít nagyobb arányú bevételkiesésre, mert ezt várakozásai szerint ellensúlyozza majd a telefonhívások számának növekedése. A TP SA legutóbb októberben csökkentette a nemzetközi hívások árát, és ennek nyomán tízegynéhány százalékkal növekedett a forgalom ezen a területen.

Számítások szerint 2003. január elsejétől a TP SA 10,5 millió előfizetőjének csak mintegy harmada veheti igénybe az új szolgáltatókat, mivel a TP SA addig nem tudja előkészíteni hálózatát. Március elsejétől számuk 5,5, június 30-tól 7,4, októbertől pedig 8,1 millióra nő. Az új szolgáltatók lehetőségeit korlátozzák az előfizetőkre váró kényelmetlenségek is: minden hívás előtt be kell ütniük ugyanis egy négy- vagy ötjegyű előhívó számot, ráadásul külön szerződést kell kötniük az új operátorral, amely különféle biztosítékokat, bankgaranciát is követelhet tőlük.

A TP SA a mobiltelefon-szolgáltatókkal is tárgyalásokat folytat a vezetékes és mobiltelefonok közötti, jelenleg horribilis árú összeköttetés olcsóbbá tételéről. Már sikerült megállapodást kötni az Idea mobilhálózatot működtető Centertellel, és folynak a tárgyalások a Plus GSM-et működtető Polkomtellel, illetve az Era GSM szolgáltatójával, a PTC-vel is. A TP SA reméli, hogy február elsejétől e két utóbbi szolgáltató ügyfelei is a jelenleginél lényegesen olcsóbban hívhatják a vezetékes telefonhálózat előfizetőit.

A belföldi interurbán beszélgetések területén már három nagyobb független operátor működik Lengyelországban: a Netia, a Telefonia Lokalna és az El-Net, ám ezeknek a TP SA-hoz viszonyítva összesen is csak kevesebb mint tizedannyi előfizetőjük van.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50