Hivatalosan is megnyitották a WIFI Hungária oktató centrumot

Új oktatási centrum a Délinél

Zsadányi Pál, 2003. január 24. 07:50
Január 22-én 17.30-kor hivatalosan is átadta Kiss Péter munkaügyi miniszter és Christoph Leitl osztrák kamarai elnök rendeltetésének az Osztrák Gazdasági Kamara (OGK) WIFI Hungária nevű, magyar oktatási centrumát a Déli pályaudvar melletti Vérmező irodaházban.
Az avató ünnepségen, az igen népes osztrák kamarai delegáció mellett, meghívást kaptak a hazai tréning centrumok, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetői is. Ugyancsak jelen volt a WIFI Hungária szervezésében és alapításának előkészítésében is oroszlánrészt vállalt osztrák követségi tanácsos, Rejtő Péter, az OGK magyar képviselője.

A megnyitó első szónoka Kiss Péter munkaügyi miniszter volt, aki megköszönte az OGK vezetőinek, hogy ezzel az oktató centrummal jelentősen hozzájárulnak Magyarország európai-uniós felzárkózásához. Az OGK elnöke, Christoph Leitl, nagyon határozott szavakkal mondta el, hogy Magyarország eddig elért eredményei azok, amelyek leginkább hozzásegítették az EU-csatlakozáshoz. Ugyanezek a kiemelkedő eredmények adták meg az alapját annak, hogy a WIFI az osztrák határon túl először Budapestre merészkedett (nem csak azért, mert Salzburgnál is közelebb fekszik Bécshez). Mindkét szónok megegyezett abban, hogy hamarosan országhatár sem választ szét bennünket, úgyhogy a WIFI Budapesten is 'hazaérkezett'.

Kiss Péter munkaügyi miniszterrel a cikkíró arról elmélkedett, mennyire fontos az oktatás a jövő munkalehetőségeihez. Ma már végképp nem az a jó, ha úgy akarnak segíteni egy országnak, hogy segélyként halat adnak, mint a bibliai példákban, de még csak nem is hálót a halfogáshoz, hanem meg kell tanítani a hálószövést és a halászatot. Ebbe a szimbolikus megfogalmazásba illik bele a WIFI Hungária, amely segíti megtanulni, mitől lehetünk sikeresebbek abban az új közösségben, ahova most igyekszik Magyarország.

A Prim Online már korábban beszámolt a WIFI Hungária tréner cég alapításáról (l. a linket alább!), és akkor jeleztük a januári indulást és hivatalos átadást. A tanfolyamok tényleg elkezdődtek, mint arról a hivatalos megnyitó előtt egy órával tartott sajtótájékoztatón Christoph Leitl kamarai elnök és Matheides Mária igazgató beszámolt. A magyar piac máris szolgált érdekes meglepetésekkel a tanfolyami toborzások során. Például azzal, melyek a legnépszerűbb tanfolyamok. Ezek közt vezet a gyorsolvasás tanfolyam, de jelentős az érdeklődés az auditor, valamint a létesítmény gazdálkodási témák iránt is. Ugyanakkor több sikert vártak volna olyan tanfolyamok iránt, mint a személyiségfejlesztés. Egyébként máris 10 vállalati ügyfelet sikerült szerezniük. A tanfolyamokkal a kis és középvállalkozások mellett egyéni jelentkezőket is igyekeznek megcélozni. Ez máris sikerült. A nagy cégek kapcsán egyelőre elfogadták azt a helyzetet, hogy rendszerint önálló úton járnak (mint például, mondjuk, a MATÁV, amelynek van önálló tréner centruma is). Viszont van a WIFI Hungária ajánlatában olyan, amely vélhetően a nagyobbak számára is vonzó lehet. Például, az OGK támogatásával közösen szervezhető rendezvények a WIFI Hungária infrastruktúráját felhasználva, vagy az EU-konform ismeretek terjesztése.

Arra a kérdésre, hogy hova menne tovább ezután a WIFI, Christoph Leitl kamarai elnök nem adott határozott választ, de Csehország, Szlovénia, Szlovákia és Lengyelország is szóba került. A hivatalos megnyitón mondott beszédéből pedig kiderült, hogy egy szerb tréning partner is megjelent, és igyekezett magukra felhívni a figyelmet.

A cikkíró véleménye az, hogy az elektronikus média méltatlanul ignorálta az eseményt azzal, hogy egyetlen TV-stáb sem volt jelen. Pedig EU-csatlakozásunk szempontjából tényleg elég fontos esemény zajlott a WIFI Hungária megnyitóján. Az MKIK is hívhatott volna olyan vendégeket, akiknek az új intézmény megismerése minden bizonnyal a hasznára válna. Emellett javasolható a WIFI Hungária és az IVSZ (Informatikai Vállalkozások szövetsége) kapcsolatfelvétele, mert ugyan a WIFI nem csak informatikai profillal oktat, de az EU-témájú ajánlata minden informatikai cégnek fontos ismeretszerzési lehetőség.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55