Kábelszolgáltatók: zavarokat okozhat a piacon a tervezett magyar nyelvű programcsomag

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. február 17. 17:35
A hazai kábeltelevíziós szolgáltatók szövetségei indokolt és fontos fejleménynek tekintik, hogy a szakmai szervezeteket az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a továbbiakban bevonja a hírközlési törvény átfogó módosításának előkészítésébe. Múlt heti, első találkozójukon ugyanakkor aggodalommal fogadták, hogy a hírközlési miniszter előzetes szakmai konzultációk nélkül jelentette be azóta sem részletezett elképzelését a magyar nyelvű tévéadásokat tartalmazó programcsomag bevezetéséről.
A hazai kábeltelevíziós szolgáltatók az alábbi nyilatkozatot tették közzé:

"Örvendetesnek tartják azt is, hogy a tárca ígéretei szerint a tervezett rendszeres egyeztetések egyik kiemelt témaköre lehet a kábeltelevíziós hálózatfejlesztéshez és a szélessávú kábeles internet elterjesztéséhez szükséges közös lépések meghatározása, a kormányzati támogatási rendszer kialakítása, valamint az egyetemes távközlési támogatási alapra vonatkozó eltérő álláspontok egyeztetése.

A mintegy félezer szolgáltatót képviselő szervezetek nyitottak a kábeltelevíziós szolgáltatással kapcsolatos kormányzati igények megvitatására is. Múlt heti, első találkozójukon ugyanakkor aggodalommal fogadták, hogy a hírközlési miniszter előzetes szakmai konzultációk nélkül jelentette be azóta sem részletezett elképzelését a magyar nyelvű tévéadásokat tartalmazó programcsomag bevezetéséről. A kábeles szövetségek arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen jellegű módosítás jelentős problémát okozna a bel -és külföldi műsorszolgáltatók közötti versenyhelyzet ügyében, valamint automatikusan megszüntetné a jelenleg önkéntesen vállalt, legolcsóbb, ún. szociális műsorcsomagot. Komoly kormányzati kompenzáció nélkül ez a lépés sokak számára jelentősen megdrágíthatja a szolgáltatást, illetve - a kompenzáció hiányában - súlyos veszteségeket okozhat valamennyi szolgáltatónak, veszélyeztetve az eddigi mintegy százmilliárdos befektetések megtérülését, elriasztva a jövőbeni külföldi befektetőket, és zavarokat okozhat a médiapiacon is.

A szövetségek azt kérték, hogy az elképzelés részleteinek kidolgozásáig és tisztázásáig a minisztérium lehetőség szerint tartózkodjék a további sajtónyilatkozatoktól. E közlemény kiadása azért vált szükségessé, mert a tárca február 12-i sajtóközleménye olyan színben tüntetette fel a megbeszélést, mintha a szövetségek már most aggályok nélküli, érdemi tárgyalásokat folytatnának a csomag bevezetéséről."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50