Új mobil navigációs projekt a HP-nél

Tóth Kristóf, 2003. március 10. 19:38
A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Hewlett-Packard egy olyan fejlesztési projekten dolgozik, melynek célja, hogy a folyamatos internetes kapcsolattal rendelkező mobil eszközöket fel lehessen használni különböző navigációs célokra.
A projekt a folyamatosan mozgásban lévő felhasználóra, a nagy tudású mobil eszközökre, valamint az internet adta lehetőségekre építkezik, végcélja pedig egy olyan új technológia kifejlesztése, melynek segítségével az emberek, legyenek bárhol, képesek lesznek megtalálni különböző helyeket, személyeket, vagy éppen szolgáltatásokat.

A Hewlett-Packard meglátása szerint manapság egyre több felhasználó rendelkezik kéziszámítógéppel, vagy éppen mobiltelefonnal kombinált kéziszámítógéppel, így várhatóan nagy sikert aratna egy olyan új szolgáltatás, mely az internet segítségével útmutatást nyújtana az ezen mobil eszközökkel rendelkező felhasználóknak, hogy például merre található a legközelebbi indiai étterem, vagy gumijavító üzem, de a rendszer idővel akár is felkészíthető lesz, hogy segítséget nyújtson a szabad parkolóhelyek gyors megkeresésében.

A Hewlett-Packard által tesztelt új navigációs rendszer két fontos alappilléren áll, természetesen a hardveren és a szoftveren. A hardver ez esetben nem más, mint egy hétköznapi Hewlett-Packard Jornada kéziszámítógép, a szoftver pedig egy speciálisan erre a célra fejlesztett Hewlett-Packard alkalmazás. A rendszer a tervek szerint a gyakorlatban úgy működik majd, hogy az éttermek, a bevásárlóközpontok, vagy éppen a bankok a hagyományos weboldalaikon kívül egyfajta speciális webtartalmat is menedzselni fognak, ezen tartalmak pedig számtalan úgynevezett virtuális jelet fognak tartalmazni. A felhasználók egyszerűen betáplálják majd a keresett helyet vagy szolgáltatást a kéziszámítógépeikbe, melyek aztán az internet segítségével felcsatlakoznak a virtuális jelekkel teletűzdelt webhelyekre, és eligazítják a felhasználót, hogy pontosan merre is kell haladniuk a célba éréshez.

Az egyes mobiltelefonos szolgáltatók által nyújtott egyszerűbb navigációs szolgáltatások továbbfejlesztésének tekinthető rendszer az ígéretek szerint arra is képes lesz, hogy a legközelebbi éttermek elérhetőségein kívül azok árait és egyéb szolgáltatásait is kilistázza és összehasonlítsa egymással, vagyis könnyen belátható, hogy a lehetőségek lényegében végtelenek.

Kulcsszavak: mobilszolg GPS HPQ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50