Új biztonsági szövetség alakult

Tóth Kristóf, 2003. április 9. 20:43
A technológiai óriáscégek a Trusted Computing Platform Alliance szövetség feloszlásával újabb csoportot hoztak létre Trusted Computing Group néven.
A Trusted Computer Platform Alliance (TCPA) szövetség egykori tagjai közé tartozó hardvergyártók és szoftverfejlesztők kedden egy új szervezet megalakulását jelentették be. Az újjászerveződött szövetség neve Trusted Computig Group. A szervezet biztonsági célú hardverek, illetve szoftverek licencelésével, illetve népszerűsítésével kíván foglalkozni a jövőben. Ezek a biztonsági megoldások a csoport tagjainak elképzelése szerint a közeljövőben minden PC-be és kéziszámítógépbe, valamint számos egyéb eszközbe, például mobiltelefonba bekerül majd.

"A TCPA szervezet gakorlatilag megszűnt" - mondta Jim Ward, a Trusted Computing Group igazgatója és az IBM egyik alkalmazottja. A TCG egy formális csoport, amely saját licencpolitikával, marketing-költségvetéssel és céllal rendelkezik a megbízható számítástechnikai eszközök területén. "Ahogy egyre szélesebb területet célzunk megoldásainkkal, arra szeretnénk rámutatni, hogy amit fejlesztünk, az egy általános rendszer, amely számos különféle eszközben alkalmazható" - mondta Ward.

A TCG öt alapító tagja az Advanced Micro Devices (AMD), a Hewlett-Packard, az IBM, az Intel és a Microsoft, de máris további tíz társaság csatlakozott, köztük a Nokia, a Phoenix Technologies és a Sony. Az új csoport alakulása rámutat a gyártók azon elképzelésére, hogy a számítástechnikai eszközök biztonságát hardver szinten kell megalapozni.

Miközben a hollywoodi filmstúdiók minden számítástechnikai eszközben ilyen megoldásokat szeretnének látni az illegális másolatok készítésének megakadályozása érdekében, egyes jogvédő szervezetek aggodalukat fejezték ki a személyességi jogok esetleges korlátozása miatt.

"Nem célunk, hogy a megoldást a hollywoodi tartalmakhoz alkalmazzuk" - mondta Steve Hail, a Microsoft Trusted Platform Technology and Infrastructure Group részlegének egyik vezetője. "Azt azonban szeretnénk elfogadtatni, hogy a biztonság kizárólag szoftveres megoldásokkal nem lehet tökéletes."

Az AMD szerint a személyiségi jogi kérdések igen komoly figyelmet kapnak az új csoport munkájában. Mint Geoffrey Strongin, az AMD platform biztonsági mérnöke elmondta, a megoldás éppen a felhasználók bizalmas információinak védelmét fogja szolgálni.

Az új rendszer két fő részből fog állni: egy hardveres titkosítási megoldásból, amely még a memória tartalmát is titkosítani fogja, valamint egy kapcsolódó szoftveres rendszerből, amely a rendszer irányítását fogja végezni.

Kulcsszavak: security +legfontosabb TCPA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14