Új spamellenes eszközöket mutatott be a Microsoft

Tóth Kristóf, 2003. május 9. 08:24
[smallimage 1 left] A szoftveróriás Microsoft csütörtökön olyan új spamellenes eszközöket mutatott be, amelyek a társaság MSN 8, illetve Hotmail felhasználóit fogják védeni a kéretlen reklám e-mailek áradatától
A redmondi (Washington) székhelyű szoftvercég a társaság elmondása szerint naponta mintegy 2,4 milliárd kéretlen e-mail kézbesítését akadályozza meg hálózatán. Mindez azonban nem elég ahhoz, hogy a felhasználók elektronikus postaládájába ne kerüljenek bosszantó spamek, ezért a társaság újabb megoldásokat vezet be.

Az új antispamrendszer részeként a felhasználók eldönthetik, hogy meg kívánják-e jeleníteni a beérkező html-alapú e-mailekben található képeket, vagy sem. Ez a megoldás a szoftveróriás szerint azért fontos, mert a spamküldők gyakran az e-mailekbe foglalt képeket használják fel az aktív e-mail postafiókok felderítésére. Amikor ugyanis a felhasználó megnyitja a postaládájába érkezett spamet, a html alapú e-mailbe linkelt képfájlt letölti a rendszer, elárulva ezzel a postafiók aktív állapotát.

A nagy amerikai internetszolgáltatók az utóbbi időben egyre többet foglalkoznak a spam mindinkább súlyosodó kérdésével. Egyes szakértők szerint a kéretlen e-mailek kiszűrésével a társaságok extraszolgáltatást kívánnak nyújtani felhasználóik számára, hogy ezáltal kiemelkedjenek a riválisok közül. Az elmúlt hetekben az America OnLine (AOL) és az EarthLink is hasonló megoldásokat vezetett be hálózatán.

A spamellenes szoftverek fejlesztésével foglalkozó Brightmail szerint a kéretlen e-mailek 2001-ben még csak az elektronikus levelek 8 százalékát tették ki az Egyesült Államokban, mára azonban ez az arány a 33 százalékot is felülmúlta. A társaságok az utóbbi időben több fronton is támadást indítottak az online marketing ezen, meglehetősen bosszantó formája ellen.

Az EarthLink-nek szerdán 16,4 millió dolláros kártérítést ítélt meg az amerikai bíróság egy spamperben, de hasonló jogi lépéseket kezdeményezett a Microsoft és az AOL is.

A jogi front mellett a társaságok technikai megoldásokkal is igyekeznek visszaszorítani a spameket. A Microsoft a közelmúltban például napi 100 darabban korlátozta az egyes postafiókokról elküldhető elektronikus levelek számát, hogy a társaság hálózatáról a jövőben ne lehessen nagymennyiségű kéretlen e-mailt küldeni. A szoftveróriás emellett olyan regisztrációs lépéseket vezetett be e-mail szolgáltatásán, amelyek megakadályozzák, hogy a postafiókok készítése automatizálható legyen. A Hotmail új postafiók regisztrációinak száma a megoldás bevezetése óta 20 százalékkal esett vissza.

Kulcsszavak: EarthLink Microsoft AOL spam

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50