Intel: DX9-es integrált grafikus megoldás csak 2005-ben

Tóth Kristóf, 2003. május 18. 19:09
A számítógépes grafika mostanság óriási fejlődésen megy keresztül, hiszen egymás után jelennek meg a piacon az újabbnál újabb grafikus kártyák, és ahogy azt a WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) rendezvényen a Microsoft vezető munkatársaitól megtudhattuk: nemsokára érkezik a Windows XP jelenleg Longhorn fejlesztési kódnevet viselő utódja, mely páratlanul új vizuális élményt biztosít majd a felhasználók számára.
A Longhorn esetében tehát immár az operációs rendszer szerves részét fogja képezni egy teljesen újszerű grafikus rendszer, mely a fejlesztők elmondása szerint legalább DirectX 7.0-s grafikus megoldást fog igényelni a működéséhez, de az összes funkció kihasználásához DirectX 9.0-kompatibilis videokártya szükségeltetik majd.

A jelenleg grafikuskártya-vásárlás előtt álló felhasználók vélhetően akkor járnak a legjobban, ha valamilyen DirectX 9.0-s terméket vásárolnak, ugyanis a DirectX 10 megjelenése egyelőre nagyon messze van, a DirectX 8.1-es kártyáknál jelentősen többet tudó DirectX 9.0-s videokártyák pedig immár a piac lényegében összes szegmensében elérhetők. És mi a helyzet az integrált grafikus megoldások piacán? Nos az irodai gépek túlnyomó többségében jelenleg olyan integrált grafikus megoldások találhatók, melyek csak a 6.0-s DirectX-szel kompatibilisek. Különböző források szerint az Intel néhány napon belül le fogja rántani a leplet legújabb integrált alaplapi chipkészletéről, mely az Intel Extreme Graphics 2 nevezetű grafikus magot tudhatja magáénak, ez a mag azonban sokkal inkább DirectX 7.0-, mintsem DirectX 9.0-kompatibilis.

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel azt mondja, hogy 2003-ban még túlzottan drága lenne egy DirectX 9.0-támogatással rendelkező integrált grafikus megoldás piacra dobása, arról nem is beszélve, hogy a DirectX 9.0 kompatibilis grafikus processzorok chipsetekbe történő integrálása nem kis mérnöki feladatot jelent. Az Intel éppen ezért várhatóan csak 2005-ben, tehát a Longhorn operációs rendszer megjelenésével egy időben kívánja megjelentetni első DirectX 9.0-kompatibilis integrált grafikus megoldását, mely várhatóan már 0,09 mikronos csíkszélességgel fog rendelkezni. Figyelemre méltó, hogy az ATI Technologies és az Nvidia várhatóan már az idén be fogják jelenteni első DirectX 9-es integrált chipseteiket.
Kulcsszavak: Intel grafikus kártya

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38