Cornice: Kisméretű, olcsó merevlemezek

Tóth Kristóf, 2003. június 3. 21:04
A közelmúltban alapított gyártó egy olyan kisméretű (1 colos) merevlemeztípust fejlesztett ki, amely kisebb, gyorsabb, és több adatot tárol, mint a flash memóriák, valamint jóval olcsóbb a jelenlegi mikro-merevlemezeknél.
A longmonti (Colorado) székhelyű társaság új mikro-merevlemez meghajtója 1,5 GBájtos tárolókapacitással rendelkezik, és elsősorban az olyan kisméretű szórakoztatóelektronikai eszközökbe készül, mint a digitális fényképezők, a hordozható digitális zenelejátszók, és PDA kéziszámítógépek.

A meghajtó jóval olcsóbb, mint a jelenlegi 1 colos merevlemez-meghajtók, vagy akár a hasonló tárolókapacitású flash memóriakártyák. A Samsung egyik augusztusban megjelenő digitális kamerájában fogja alkalmazni a meghajtót, de számos további gyártó tervezi az eszköz beépítését készülékeibe. A Samsung új digitális kamerájáról egyelőre csak annyit tudni, hogy kisebb lesz, mint egy cigarettásdoboz, ára pedig 600 dollár alatt lesz.

A Cornice Storage Element elnevezésű meghajtót jelenleg egy tucat gyártó tervezi alkalmazni. A társaság szerint a mikro-merevlemez még ebben a negyedévben megjelenik néhány hordozható MP3 lejátszóban.

- Úgy vélem, a meghajtó jelentős hatással lehet a piacra - mondta Cindy Wolf, az In-Stat/MDR piackutató cég egyik elemzője. - Az új mini merevlemez jelentősen megnövelheti a hordozható audiolejátszók keresletét. A gyártók az iPod áránál olcsóbban kínálhatják majd merevlemez alapú MP3 lejátszóikat - tette hozzá Wolf.

A Cornice meghajtóból minden olyan alkatrész kimaradt, amely nem feltétlenül szükséges egy apró mobil-merevlemezbe. A meghajtó így többek között fixen kerül beépítésre a készülék alaplapjára, és nem is távolítható el onnan. Az adatok továbbítása USB porton keresztül lehetséges.

- Mechanikailag a készülék harmadannyi alkatrészből áll, mint a Hitachi Microdrive - mondta Kevin Magenis, a Cornice vezérigazgatója. A meghajtóban például mindössze három csavar található.

A kevés alkatrész ugyanakkor jelentős költségcsökkentést tesz lehetővé, így az április közepe óta gyártott 1,5 colos, 5 GBájtos modell mindössze 65 dollárba kerül. Az 1 colos, 1,5 GBájtos változat ára 50 dollár lesz, közölte Magenis. A Hitachi Microdrive ehhez képest 219 dollárba kerül, az 1 GBájtos flash memóriakártyák ára pedig 200 dollár körül mozog.

A Cornice meghajtó további előnye, hogy rendkívül kis méretének köszönhetően nem növeli meg a készülékek méretét, alacsony fogyasztása pedig hosszú üzemidőt eredményez. Az RCA a közeljövőben egy nagyobb karórához hasonló méretű MP3 lejátszót tervez kiadni a mikro-merevlemezzel, amely egyetlen apró elemmel 12 órán keresztül lesz működőképes.

A Cornice szerint a meghajtó tárolókapacitása a közeljövőben tovább fog bővülni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50