Biztonsági rés a .Net Passportban

Tóth Kristóf, 2003. július 3. 14:13
[smallimage 1 left] A szoftveróriás Microsoft kijavította azt a közelmúltban felfedezett Passport-hibát, amely lehetővé tette a támadók számára, hogy hozzáférjenek egyes felhasználók adataihoz.

A hibára egy biztonsági problémákkal foglalkozó levelezőlistán derült fény az elmúlt héten.

A Microsoft, és egyéb társaságok által alkalmazott .Net Passport online azonosítórendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók e-mail postafiókjuk, valamint egy jelszó segítségével azonosítsák magukat a Világhálón a különböző szolgáltatások használata közben.

A hiba felfedezője, aki magát Victor Manuel Alvarez Castro-nak nevezi közölte a levelezőlistán, hogy egy biztonsági rés található a .Net Passport azon funkciójában, amely lehetővé teszi az elfelejtett jelszó kitörlését, és újjal való kiváltását.

A Passport rendszer jelenleg egy előre meghatározott titkos kérdést tesz fel annak, aki elfelejtette jelszavát. Ez a rendszer azonban csak 1999-től működik, így aki korábban regisztrálta magát, annak a támadók megszerezhették a Passport azonosítóját, illetve személyes adatait. Ehhez csak a felhasználó e-mail címét, valamint lakóhelyének földrajzi elhelyezkedését kellett ismerni.

Jeff Jones, a Microsoft Megbízható Számítástechnika kezdeményezésének biztonsági vezetője úgy véli, a probléma kis horderejű volt, és csak kevés felhasználót érintett. A társaság a napokban lecserélte az elfelejtett jelszó kitörlésének eljárását az érintett felhasználók számára, így a támadók már nem férhetnek hozzá az adatokhoz.

John Pescatore, a Gartner piackutató cég kutatási igazgatója úgy véli, a probléma valóban nem volt komoly, mivel a támadónak az e-mail cím ismerete mellett a várost, irányítószámot, és államot is ismernie kellett a jelszó kitörléséhez. A szakértő azonban jelentősnek ítéli a probléma felhasználói bizalomra irányuló negatív hatását.
Kulcsszavak: .Net Microsoft security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50