Újabb Xbox-feltörő szoftver

Tóth Kristóf, 2003. július 6. 12:31
Egy hackerekből álló csapat nyilvánosságra hozott egy olyan szoftvert, mely kikerüli a Microsoft első játékkonzolja, az Xbox összes biztonsági, illetve védelmi rendszerét. A Free-X nevezetű hacker csoportosulás állítása szerint a különleges új szoftver révén mindennemű hardveres módosítás nélkül kiiktatható az Xbox játékgép védelmi rendszere.
A Free-X tagjai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy megpróbáltak egyezkedni a Microsofttal, azonban a szoftvercég visszautasította a hackerek azon kérését, hogy a Microsoft adjon ki egy olyan ellenőrzött Linux betöltő szoftvert, mely az Xbox tulajdonosok számára hardveres modifikáció nélkül lehetővé teszi a nyílt forrású operációs rendszerre készített programok konzolon történő futtatását. Miután a Free-X látta, hogy a Microsofttal nem lehet közös nevezőre jutni, kiadta a cikk elején említett speciális szoftvert.

A hackerek határozottan visszautasítják azon vádakat, melyek szerint ők a szoftverkalózkodást támogatják, sőt még ők szólítják fel a Microsoftot arra, hogy a jövőben az eddigieknél jobban védelmezze a játékfejlesztő cégek szellemi tulajdonait. A Free-X elítéli a szoftverkalózkodást, és azt állítja, hogy egy ellenőrzött Linux boot loader semmiképp sem alkalmas arra, hogy segítségével illegálisan lemásolt játékokat futassanak az Xbox tulajok.

"El kell mondjam, hogy a Microsoft Xbox játékkonzol nagyon komoly védelmi és biztonsági rendszerekkel rendelkezik. Számunkra rendkívüli fontossággal bír mind a Microsoft szellemi tulajdonok, mind az Xbox fejlesztők szellemi tulajdonainak megvédése, éppen ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szoftverkalózkodást visszaszorítsuk" - nyilatkozta a Microsoft szóvivője.

A Free-X állítása szerint az Xbox védelmi rendszere könnyedén kijátszható, és a konzol biztonságán csak oly módon lehetne javítani, ha a Microsoft kisebb-nagyobb hardveres, illetve szoftveres módosításokon átesett új Xboxokat dobna piacra. Amennyiben egyébként bizonyítást nyer, hogy a hackercsapat által készített új szoftver a legkisebb hardveres modifikáció nélkül képes futtatni Linuxot Xboxon, a Free-X nyeri meg azt a 100 ezer dolláros jutalmat, melyet Michael Robertson, a Lindows cég első embere ajánlott fel a közelmúltban.

Kulcsszavak: Xbox Microsoft konzol

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50