Újabb veszélyes féregprogramtól tart az amerikai Belbiztonsági Hivatal

Tóth Kristóf, 2003. július 28. 09:15
Az amerikai Belbiztonsági Hivatal a napokban bejelentette, hogy információi szerint egyes hackerek ki készülnek használni egy olyan, súlyos biztonsági hibát a Windowsban, amelyet a Microsoft az elmúlt hetekben jelentett be.
A probléma, amelyet a Microsoft július 16-án jelentett be, a Windows 2000, Windows XP, Windows NT, és Windows Server 2003 operációs rendszereket érinti. A Remote Procedure Call (RPC - Távoli Eljáráshívás), amely lehetővé teszi egy bizonyos kód futtatását egy távoli számítógépen, egy megfelelően kialakított kérelemmel puffer túlcsordulási hibát eredményezhet. A probléma módot ad a támadók számára, hogy gyakorlatilag bármilyen kódot lefuttassanak a számítógépen, és megszerezzék annak teljes irányítását.

Bár a szoftveróriás a bejelentéssel egyidőben kiadta a problémára megoldást jelentő javítófoltot, a Belbiztonsági Hivatal szerint egyrészt a biztonsági rés rendkívül veszélyes, másrészt valószínűsíthető, hogy egyes hackerek megpróbálják kihasználni.

"Aggodalomra ad okot, hogy egy, a hiba kihasználását lehetővé tévő kód olyan, rendkívül gyorsan terjedő internetes féregprogramokhoz használható fel, mint amilyen a közelmúltban a Code Red, vagy a Slammer volt" - közölte az amerikai Belbiztonsági Hivatal Nemzeti Kiberbiztonsági Osztálya.

Az osztály, amely júniusban alakult, és az interneten keresztül érkező támadások észlelésével, és elhárításával foglalkozik, nem közölte egyértelműen, hogy miért adott ki külön figyelmeztetést a hibáról. A szervezet azonban nyomatékosan kéri a rendszeradminisztrátorokat, hogy telepítsék fel a hiba javítófoltját, és amennyiben mód van rá, blokkolják a 135-ös, 139-es, és 445-es TCP és UDP portokat.
Kulcsszavak: Microsoft hacker vírus

HR és munkavállalói oldalról is kihívás az anyák foglalkoztatása itthon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 13:01

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Az Év logisztikai fejlesztése Magyarországon a Prologis – Sziget II park

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 18:03

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55