Hackerrobot szimatol a biztonsági hibák után

Hálózatok sebezhető pontjait kutatja

forrás Prim Online, 2003. augusztus 6. 22:31
[fsimage 3 left] Biztonsági szakértők egy csoportja egy vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózatok hibáit kutató robotot mutatott be a DefConon.
[bigimage 2 right] Egy különös, két keréken guruló teremtmény siklott át a Las Vegas-i Alexis Park Hotel hallján vasárnap - a robot hálózatok sebezhető pontjait kutatta.

A robotot két személy készítette Shmoo Group név alatt. Feladata, hogy felderítse és jelentse a Wi-Fi vezeték nélküli hálózatok támadható pontjait.

Jövőbeli céljuk egy teljesen önműködő hackerdroid létrehozása - mondta Paul Holman, a robot egyik tervezője, aki először demonstrálta a működését a hackerek minden évben megrendezésre kerülő konferenciáján, a DefConon. A készítők szerint használható mind politikai/üzleti kémkedésre, mind pedig hálózatok biztonságosabbá tételéhez.

Ez a prototípus, aminek még neve sincsen, az első ilyen célra készített robot.

Holman és Eric Johanson remélik, hogy találmányukat el tudják adni valamelyik állami szervnek vagy nagyvállalatnak.

Amerikában egyre népszerűbbek a vezeték nélküli hálózatok. Johanson szerint jelenleg a vezeték nélküli hálózatok legnagyobb hátránya a kétes biztonság. Bárki készíthet ilyen hálózatot, de nagyon nehéz biztonságossá tenni azokat.

A prototípus súlya 40 font, és egy feltöltéssel három órán át képes működni. Egy 802.11b kártyát használ a sebezhető pontok "kiszimatolására", a második kártya a tulajdonossal való kommunikációra szolgál.

Jelenleg a robot képes a telnet és a POP (e-mail) protokollokon küldött jelszavak megszerzésére. A tervezők szerint a következő változat tartalmazni fog némi önműködő mechanizmust, aminek segítségével észreveheti az embereket és a különböző akadályokat. Ennek hiányában a készítő egy hátizsákban megbúvó laptoppal és egy játék kontrollerer navigálta kis teremtményét keresztül a DefConon.

De nem ez volt az egyetlen vezeték nélküli hálózatokkal kapcsolatos dolog a rendezvényen. Idén is megrendezték a Defcon Wi-fi Shootoutot. A verseny során elsötétített limuzinokban néhány csapat Las Vegas utcáin cikázik. A laptopokkal és kis antennákkal felszerelt versenyzők, a robothoz hasonlóan, vezeték nélküli hálózatok kapcsolódási pontjai után kutakodtak. Sok csapatnak több ezret sikerült összegyűjteni. A szakértők szerint egy ilyen kapcsolódási pont negyed órán keresztüli sniffelése elég a hálózatba való bejutáshoz.

A versenyről részletesen a http://home.earthlink.net/~wifi-shootout/ oldalon olvashatunk.

Kulcsszavak: robot verseny hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50