Kalifornia állam bekeményít spamügyben

forrás Prim Online, 2003. szeptember 25. 12:32

Gray Davis kaliforniai kormányzó tegnap aláírta az Egyesült Államokban kifejezetten keménynek számító spamellenes állami törvényt. A kiszabható büntetés felső határa egyes esetekben 1 millió dollár is lehet.

A Prim Online az utóbbi hetekben már hírt adott az EU-ajánlások hatására született szigorú brit és olasz törvényekről, de az Egyesült Államokban eddig nem volt ilyen mozgás. A lassan készülő első szövetségi szabályozás is igen puhának ígérkezik, ami ráadásul előrevetítheti a szigorúbb tagállami törvényekkel való jogvitákat.

Az SB 186 (Murray) törvény kemény indoklásában szó esik arról, hogy az USA intézményeinek 10 milliárd dollárnyi becsült kárt okoz a spam, tehát – mondja az indokolás – mivel Kalifornia lélekszáma 12%, így a becsült elszenvedett kár 1,2 milliárd dollár lehet.

A törvény hatálya alá kerül többek között az e-mail címek gyűjtése, e-mail küldő helyek automatizált létesítése, megtévesztő fejlécű mailek küldése és kereskedelmi levelek küldése a címzett egyértelmű, díjmentes telefonos vagy „unsubscribe" típusú lemondási lehetősége nélkül. Talán ez utóbbi pont az, ami gyengébb az eddig ismert európai joganyagnál, ahol a címzett előzetes beleegyezését követelik meg. A törvény büntetni rendeli mind a Kaliforniából kiinduló, mind az oda beérkező levélszemét-áradatot.

A törvény vitájában sokáig a még szigorúbb Bowen-javaslat állt nyerésre, amit – a javaslattevő szerint – a Microsoft és az AOL lobbizása fúrt meg. A hatályos törvényben több kibúvó jelent meg, így például a Microsoft küldhet kéretlen kereskedelmi leveleket Hotmail felhasználóinak. Az ISP-k sem tehetők felelőssé a hálózatukon átfolyatott spamért.

Kulcsszavak: törvény spam

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55