Az Apple immár mindkét nagy DVD formátumot támogatja

Tóth Kristóf, 2003. október 14. 23:54

Azt követően, hogy az Apple Computer az elmúlt években csak az egyik nagy elterjedt írható DVD formátumot támogatta, most legújabb operációs rendszerében már limitált támogatást nyújt a másik nagy szabvány kapcsán is.
A hosszú ideje a DVD-R formátum egyik élharcosaként nyilvántartott vállalat munkatársai bejelentették, hogy a jövő héten megjelenő legújabb Macintosh operációs rendszer, a Panther verziójú Mac OS X DVD+R, illetve DVD+RW támogatást fog élvezni. Az imént említett limitált támogatás egyébként konkrétan azt jelenti, hogy a Panther csak az adatmentési funkciók kapcsán kezeli a DVD+R és DVD+RW lemezeket, vagyis az iDVD-hez és iTunes-hoz hasonló multimédiás alkalmazások egyelőre nem támogatják ezt a két szabványt.

Az Apple Computer egyik vezető munkatársa az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a vállalat elsősorban a felhasználók kéréseinek tett eleget, amikor DVD+R és DVD+RW támogatást integrált legújabb operációs rendszerébe, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy az iDVD és iTunes alkalmazások mikor lesznek kompatibilisek ezen szabványokkal.

Mint ismeretes, az írható DVD lemezek piaca két nagy táborra osztható: van egyrészt a DVD-R és DVD-RW szabvány, és létezik mellette a vele konkuráló DVD+R és DVD+RW formátum. Sajnos a legtöbb "minuszos" meghajtó képtelen a "pluszos" lemezek írására és ez fordítva is igaz, azonban az utóbbi időkben egyre több gyártó jelent meg a piacon a mindkét nagy szabványt támogató új generációs meghajtókkal. Érdekesség, hogy az Apple Computer a közelmúltban néhány olyan számítógépet is forgalomba hozott, melyben Sony gyártmányú, mindkét szabvánnyal kompatibilis DVD-író kapott helyet, azonban ezen meghajtókban gyárilag inaktiválták a DVD+R támogatást. Az Apple Computer elsőszámú optikai meghajtó beszállítójaként jegyzett Pioneer egyébként májusban jelentette be, hogy a közeljövőben mindkét DVD formátumot támogatni fogja, és hasonló bejelentést tett nemrégiben a világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft is.

A DVD+RW formátumot napjainkban elsősorban a Dell és a Hewlett-Packard favorizálja, míg a DVD-RW szabványt a Panasonic, a Hitachi és a hozzájuk hasonló, elsősorban fogyasztói elektronikus eszközök gyártásával foglalkozó cégek támogatják.
Kulcsszavak: DVD DVD+R DVD+RW Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50