Visszatér a grafikuskártya-piacra a Diamond

Tóth Kristóf, 2003. október 30. 08:46

A grafikuskártya-piac egyik legendás úttörőjeként jegyzett Diamond Multimedia a héten bejelentette, hogy visszatér a fogyasztói grafikus megoldások piacára.
Az elmúlt négy-öt esztendőben alapos változáson ment keresztül a személyi számítógépekbe szánt alkatrészek piaca. A gyártók számára komoly bevételi forrásokkal kecsegtető szektor sokkal nagyobb és összetettebb lett, mint volt a kilencvenes években. Különösen a grafikus megoldások piacán volt tapasztalható nagy átrendeződés, hiszen korábban nem létező, vadonatúj piaci alszegmensek jöttek létre. A felhasználók részéről megnőtt az igény a belépőszintű, a középkategóriás, valamint a high-end kategóriás, rendkívül drága grafikus kártyák iránt, és azok a cégek, melyek nem tudták követni a felhasználói igények változását, az 1998-2001 közötti időszakban szépen csöndben távoztak a piacról.

Bizonyára sokan emlékeznek még az olyan, egykor nagy és neves cégekre, mint például a Hercules, a Diamond Multimedia, a 3dfx vagy éppen az ELSA. Adódik a kérdés, hogy manapság mi a helyzet ezen vállalatok háza táján? Miután a Hercules a 90-es évek végén csődbe ment, a Guillemot 2000-ben felélesztette a márkanevet, és számos új Hercules terméket dobott piacra. A Hercules azóta lényegében kivonult az Egyesült Államokból, azonban Európában a mai napig sikeresnek mondható. A komoly nehézségekkel küzdő ELSA Európában és Ázsiában folytat kisebb-nagyobb tevékenységeket, a 3dfx-et pedig a közelmúltban bekebelezte az Nvidia, és bizton állítható, hogy a jövőben már nem igazán találkozhatunk 3dfx termékekkel. De mi a helyzet a Diamond Multimediával?

Nos, a grafikuskártya-piac egyik legendás úttörőjeként jegyzett Diamond Multimedia a héten bejelentette, hogy visszatér a fogyasztói grafikus megoldások piacára, mégpedig a korábban már jól bejáratott Stealth és Viper típusjelzést felélesztő vadonatúj nagy teljesítményű termékei révén. Visszatérve a gyökerekhez, a Stealth termékcsaládban elsősorban olcsóbb, jó ár/teljesítmény mutatóval rendelkező grafikus megoldásokkal találkozhatunk majd, a Viper típusjelzésű videokártyákat pedig leginkább a hardcore gamerek számára fogja ajánlani a gyártó.

Tudni lehet, hogy a Diamond Multimedia egyik nagy grafikuschip-fejlesztő cég mellett sem kívánja elkötelezni magát, így a kereskedelmi forgalomban várhatóan már a jövő hónapban megjelenő Diamond Multimedia újdonságokon ATI Technologies-féle grafikus processzorokat éppúgy találhatunk majd, mint Nvidia fejlesztésű grafikuschipeket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50