Betiltották az Apple tv-reklámját

Tóth Kristóf, 2003. november 14. 09:53
A brit televízió kuratóriuma azzal az indokkal tiltotta be az Apple Power Mac G5-ösének reklámját, hogy a "világ leggyorsabb személyi számítógépe" állítás nem teljes mértékben megalapozott.
A reklámot elõzetesen elbíráló bizottság kezdetben jóváhagyta, de az ITC (Independent Television Commission, az angol ORTT) a beérkezett nyolc nézõi panasz után ezen a héten úgy határozott, lépéseket tesz a reklám miatt. Az ügynökség arra a döntésre jutott, hogy "nincs elégséges bizonyíték, mely bizonyítaná, hogy ez a világ leggyorsabb személyi számítógépe'".

Az ITC döntése értelmében a reklám jelenlegi formájában nem kerülhet adásba, legalábbis a társaság képviselõje ezt állítja. Az Apple nem kommentálta a történteket.

A társaság G5-öst bemutató angliai és amerikai weboldal nem teljesen azonos: az angol oldalra nem tették ki a kérdéses tv-reklámot, valamint a lábjegyzet szövege a G5-öst a világ leggyorsabb személyi számítógépének nevezõ állítást erõsíti meg.

A G5-ös teljesítményével kapcsolatos állítások - mint ahogy általában a benchmarkok - korábban is éles vitákat váltottak ki; egyesek védelmükbe vették, mások pedig támadták az Apple módszereit.

Az Apple a SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation) teszteredményére hivatkozik, mely szerint a G5-ös teljesítménye túlszárnyalja a 3 GHz-es Pentium 4-es processzorral szerelt Dell Dimension 8300-ast és a 3,06 GHz-es duál Xeon processzoros Dell Precision 650-et. A tesztet az Apple megbízásából végezték el, de a Veritest nevû független cég is megerõsítette annak eredményét.

A Veritest ugyanazt a GCC fordítóprogramot használta mindkét esetben. A Dell gépeken Linux operációs rendszer futott, így lehetett a hardverek teljesítményét a legjobban összehasonlítani. A tesztet bírálók szerint jobb teszteredmények érhetõk el, ha Windows operációs rendszer és Intel processzorra optimalizált fordítóprogramot futtatnak a GCC helyett.
Kulcsszavak: Apple reklám

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50