IBM Blue Gene L szuperszámítógép: óriási teljesítmény - kis méret

Tóth Kristóf, 2003. november 16. 10:47
A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM bejelentette, hogy az 512 darab processzorral felvértezett Blue Gene L szuperszámítógép most elkészült prototípusa a világ legnagyobb teljesítményû számítógépes rendszereit felsoroló lista elõkelõ hetvenharmadik helyét szerezte meg magának.

A másodpercenként 2 billió művelet végrehajtására képes, vagyis 2 teraflops (floating-point operations per second) teljesítményű rendszer érdekessége, hogy mérete alig nagyobb, mint egy 72 centiméteres képátlóval rendelkező televíziós készüléké.

A Big Blue által a Lawrence Livermore National Labs számára fejlesztett Blue Gene L szuperszámítógép fontos mérföldkövet jelent az IBM által 1999-ben indított Blue Gene kutatási és fejlesztési projektben. A projekt célja egyébként nem más, mint egy 1 petaflops teljesítményű szuperszámítógép kifejlesztése és üzembe helyezése. Az ily módon másodpercenként 1000 billió utasítás végrehajtására képes rendszer körülbelül huszonötször gyorsabb lesz, mint a világ jelenlegi legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a 41 teraflopsos Earth Simulator. Az IBM kutatói felhívják a figyelmet arra, hogy a Blue Gene projekt kapcsán legalább akkora fontossággal bír az óriási teljesítmény, mint a kis helyfoglalás, illetve az alacsony fogyasztás.

A Blue Gene rendszerek számára kifejlesztett, PowerPC alapokon nyugvó processzorok mindegyikében két processzormag, 4 MB méretű harmadszintű gyorsítótár, illetve öt hálózati kontroller lelhető fel. Ez egy igazi SoC (System on a Chip) megoldás - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Bill Pulleyblank, az IBM kutatási és fejlesztési részlegének egyik vezetője. Don Dossa, a Lawrence Livermore National Labs számítástechnikai szakembere elmondta, hogy a Blue Gene L-ben található speciális processzorok 700 MHz-es működési frekvenciával rendelkeznek, fogyasztásuk pedig mindössze 10-15 W. Dossa utalt arra, hogy az IBM által a Lawrence Livermore National Labs számára fejlesztett Blue Gene L rendszer végleges változata várhatóan a jövő év végén fog elkészülni. Ebben a szuperszámítógépben egyébként már nem kevesebb mint 65 ezer processzor fog szolgálatot teljesíteni.

Kulcsszavak: IBM szuperszámítógép

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36