A Samsung 1,3 megapixeles CMOS képérzékelő lapkát fejleszt

forrás Prim Online, 2003. december 5. 18:20
Külföldön már kereskedelmi fogalomban kaphatók a Samsung Electronics által fejlesztett 1,3 megapixeles CMOS képérzékelő lapkákkal ellátott fényképezőgép-modulok is.

A Samsung bejelentette a CMOS képérzékelő (CIS) lapkák és fényképezőgép-modulok fejlesztését. Az 1/3 hüvelykes SXGA (1,3 millió képpontos) és a 1/5,8 hüvelykes VGA (330 000 képpontos) fényképezőgép-modulok és a CIS és ISP (Image Signal Processor) lapkák 2003 decemberétől lesznek elérhetők tömeggyártásban.

A TSR piackutató cég szerint a kameratelefon-piac 2003-ban várhatóan 65 millió eszköz eladását teszi lehetővé, és évi 35 %-os növekedéssel 2007-re elérheti a 217 milliós értéket is.

A Samsung új, továbbfejlesztett képalkotó technológiája a képminőséget nem csak a nagy felbontású kameratelefonok számára emeli kimagasló szintre, hanem a költséghatékony képrögzítési megoldásokat igénylő legújabb ipari alkalmazások számára is.

A Samsung Electronics képalkotó projektekkel foglalkozó csapatának alelnöke, Lee Yong-hee szerint: "A Samsung új technológiája megoldja a CIS lapkák és a CCD-k (Charge Coupled Device - töltéscsatolt elem) nyújtotta képminőség közötti vitát. Az új képérzékelő alkalmazások nem csak a mobiltelefonokra, videokamerákra és digitális fényképezőgépekre korlátozódnak. Reményeink szerint ez az eszköz az autóipari, a biomérnöki, a robottechnikai és orvosi szolgáltatások központi komponensévé fog válni."

Napjainkban a képminőséget elsősorban a felbontás, a fényérzékenység és az egyes képpontok zajszintje határozza meg. A magas SXGA felbontásra támaszkodó közös CIS lapkáktól eltérően a Samsung egy, a CCD-k teljesítményével egyenértékű CIS lapkával állt elő. A Samsung új CIS lapkakészletének minimum megvilágítási határa 2 lux alatt van, mely az EIA (Electronics Industries Alliance) szabványos módszerrel mért, a jelenlegi CIS lapkákra jellemző, 10-től 20-ig terjedő lux szintnek kevesebb mint egy tizede. Ez a szint is egyenértékű a CCD-kével. A fényérzékenységi jellemzők még a leghomályosabb környezetben is lehetővé teszi a felhasználók számára tisztább és élesebb képek készítését, és a mobiltelefonokon is a digitális fényképezőgépekkel egyenértékű képek készíthetők.

A Samsung technikai áttörést ért el a CIS lapka fejlesztés területén saját aktív képpontérzékelő és analóg-digitális konverter feldolgozó technológiái használatával. Ezzel az eljárással kis sötétáram-szint (~20e/sec @RT) és a kis véletlen zajszint (<10e) érhető el, mely nagy jel-zaj arányt és magas érzékenységet (1.8V/lx-sec) biztosít. Ez a megközelítés a világítási szint 2 lux alá történő csökkentésével növeli a lapkakészlet teljesítményét.

Végül, mivel napjaink mobilkészülékeinek tervezése szempontjából a nagy teljesítmény és az alacsony energiafelhasználás a fő követelmények, valamint ezek vezetnek a CIS lapkák iránti igényhez, a Samsung az 1,8 V tervezési folyamat alkalmazásával a legalacsonyabb energiafogyasztású szintet tartja fent. Az energiafogyasztás szintjét 72 milliwattig csökkentve, 24 MHz-es órajellel az 1,3 millió pixeles képek másodpercenként 15 képkockás sebességgel olvashatók ki.

Kulcsszavak: Samsung fejlesztés lapka

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36