Rádió-LAN forradalom a kis irodákban is!

Zsadányi Pál, 2003. december 7. 13:30
Nem csak a repülőtereken, metróalagutakban, pályaudvarokon, vonatokon hódít a WiFi rádiós hálózati (WLAN) elérés, hanem már a kis irodákban is egyre hasznosabb eszköz, mivel rendkívül rugalmas informatikai környezetet tud teremteni. A VoIP kombinációval a lokális kommunikáció is rugalmasabb lehet, mint akár helyi telefonközpontokkal, akár mobiltelefonokkal. Ugyanis nincs kommunikációs pluszköltség (a telekom cégek bánatára)!
A témát a ZDnet egyik minap érkezett hírlevele boncolgatta. A munkavégzés rugalmasságát némileg zavarja, hogy az eredeti IEEE 802.11x WiFi MAC szabványcsalád szerinti eszközök elvileg lehallgathatók. A gyakorlatban azonban, ha megfelelő gyártótól vásárolt eszközöket, alkalmas szoftverbázist, valamint elég képzett telepítő szakembereket alkalmazunk a telepítésre, akkor ez nem okoz problémát. Ez azonban elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy ne tudják meg a konkurencia ipari kémei egy közeli parkolóból a cég legféltettebb titkait. Vagy, netán a szomszéd is azon át netezzen, lopva a világhálóra kimenő sávszélességet, ami bájtforgalom utáni fizetés esetén még a cég büdzséjét is fenyegetheti. Képzeljük el a szomszéd ügyes kisfiacskáját, aki MP3 állományokat töltöget le tömegesen. Esetleg levélszemét-áradatot indít, amiért a világháló szolgáltatója kitiltja a céget a netről, számára érthetetlen okokból. Ugyanis, a levélszemétben, amit a tolvaj szarka szomszéd küldött, ott van a betárcsázási IP-cím. És akkor még nem beszéltünk a rosszindulatú betörőkről, az ellopható hitelkártya adatokról stb. Szóval, hogy mikre kell vigyázni, ugye?

A megvizsgálandó pró és kontra érveket a TechRepublic egy összefoglalója elemzi, amelynek címe: Wireless Networking Survival Guide - Rádiós hálózati túlélési kézikönyv. Mellé egy CD-ROM is jár: a Wireless Networking Tool Kit - a Rádiós hálózati szerszámosláda. Persze, nem ingyen ebéd, ára 69 USD + külföldre 13 USD szállítási költség. Ki-ki döntse el, megéri-e neki? Telepítő cégeknek azonban biztos ajánlható a tapasztalatok gyorsabb megszerzése végett, ami a piaci térnyerés záloga lehet. Aki ugyanis okoskodik és mindent maga akar kitalálni, az megszívhatja. Itt érezhetően sok a buktató.

Egy jól eltalált hálózat azonban hihetetlenül nagyobb kényelmet nyújt, mint a korábbi intranettechnikák. És jól kombinálható a hagyományos LAN-szegmensekkel is. Ehhez azonban tudni kell a következőket.

  • Hogyan menedzseljük a rádiós hálózatot?
  • Hogy kell adaptereket hozzáadni és konfigurálni?
  • Hogy kell beállítani a hozzáférési engedélyeket?
  • Hogy kell kiválasztani a célnak legmegfelelőbb eszközöket?
  • Hogy kell védeni a rádiókommunikációs rendszert?
  • Hogy kell konfigurálni a rádiós kapcsolatokat?
  • Hogy kell hozzákapcsolni a normál LAN-szegmenseket?

A mellékelt CD-n hozzáférhető eszközök a következők.

  • Válogatott WiFi terméklista.
  • Forgatókönyv a védett környezet felállításához.
  • TCP/IP belövési tippek.
  • Állomány- és nyomtatómegosztási tippek.
  • A rádiós-hálózati jogosultságok beállítását biztosító házirend minta.

A cikkíró tanácsa azoknak, akik most fognak rádiós hálózatok felállításába: kezdjék egyenesen a 802.11a vagy 11g, 54 Mbps kategóriával! És inkább 5 GHz-en, mint a zsúfolt 2,4 GHz-en! Esetleg kétnormás eszközöket kell használni, mert az árszínvonaluk alig különbözik. Ugyanakkor a 11b 22 Mbps sebességű, hivatalosan nem szabványos duplex üzemmód használata nem túl lelkesen javasolható. A zajos 2,4 GHz-es sávban a duplex sem segít. A csendesebb 5 Ghz-es sávban viszont akár a 108 Mbps duplex sebesség is hatékonyan kihasználhatónak tűnik. Ahogy azonban a német szokta mondani - muss probieren - ki kell próbálni.

És még egy kísérleti tapasztalat, biztatóul: irányított kapcsolatban egy cég a Kékes-tetőn át 75 km távolságban lévő telephelyeinek a helyi hálózatait is össze tudta kötni 11b-vel, már 5 éve (az Areco Systems Kft.-től kapott információ). Nulla kommunikációs költségekkel! Ehhez vegyünk még hozzá egy VoIP házitelefont! Ugyancsak nulla forgalmi költségekkel. A telekom cégek nagy bánatára. Ugyanis még a GSM, GPRS stb. forgalmi költsége is elmarad egy WiFi VoIP hálózat használata esetén.

Nem csoda, ha a legutóbbi ITU világkonferencia szinte csak erről cikkezett. És a WiFi-lobbi erejét mutatja, hogy újabb szabad rádiósávok elnyerésében is egyre nagyobb eséllyel versenyeznek. Úgy legyen! A WLAN technológia hozza meg az igazi szélessávú világhálós korszakot.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50