Börtönbüntetés fenyegeti a norvég hackert

Tóth Kristóf, 2003. december 12. 23:29

A crackerek, hackerek, internetes csalók egyre gyakrabban szerepelnek a híradásokban, sőt néhány film is készült már erről a világról. A skandináv emberek meglehetősen híresek a liberális gondolkodásmódjukról. Nincs ez másként a törvényhozásban és a törvények betartatásában sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy ott bármit meg lehetne tenni és fütyülni lehet a jogszabályokra. Ezt bizonyítja a "DVD-hacker"-ként elhíresült norvég Jon Lech Johansen esete is.

A norvég államügyészség az eredeti eljárásban 90 napos elzárásra és 20 ezer norvég korona, azaz körülbelül 2460 euró megfizetésére kötelezte a hackert. Ezen kívül a hivatal le akarja foglalni az "úriember" számítógépeit és eszközeit. Az esetről az Aftenposten nevű norvég lap számolt be. A bírósági tárgyalások befejeződtek, ítélet az ügyben 2004 januárjában várható. Más források szerint viszont elképzelhető, hogy már idén december 22-én pont kerül az ügy végére.

Persze sokakban felmerül a kérdés, vajon mit tett Johansen? Nos, 16 éves korában(!) más fejlesztőkkel együttműködve, akik Németországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából és az Egyesült Államokból segítették, megalkotta a DeCSS nevű programot. Ez a kis szoftver kiiktatja a DVD-kben lévő kódolást és a lemezen található fájlokat átmásolja a számítógép merevlemezére. A programocska tehát megkerüli például a filmipar által beépített lejátszást gátló funkciót. Első fokon a bíróság Johansent ártatlannak találta az ellene felhozott vádakban, ám most könnyen lehet, hogy börtönbe kényszerül, még ha csak pár hónapra is. Azért a hacker gondoskodott arról, hogy egy darabig még a címlapokon szerepeljen: idén ugyanis sikerült kijátszania az iTunes Windowsos változatának DRM (Digital Rights Management) védelmét.
Kulcsszavak: hacker jog

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14