Austin: Linuxra cserélik a Windowst

Tóth Kristóf, 2003. december 25. 12:38
Az Egyesült Államokban a Texas állambeli Austin vezetősége azt fontolgatja, hogy a város hivatalaiban használatos asztali számítógépeket Linux operációs rendszerrel, illetve OpenOffice szoftverrel látja el, vagyis a nyílt forrású szoftverek és a Microsoft termékek harca tovább folytatódik.
Pete Collins, a város telekommunikációs és technológiai bizottságának elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy Austinban immár három hónapja folyik az a projekt, mely arra hivatott, hogy megállapítsa: a hivatali asztali PC-k és szerverszámítógépek esetében érdemes-e áttérni nyílt forrású platformra. Collins elmondta, hogy alaposan megvizsgálják annak lehetőségét, hogy Linuxszal lássák el a hivatali PC-ket, illetve, hogy a windowsos számítógépekre OpenOffice-t telepítsenek. Minden jel arra mutat, hogy a Linuxra történő átállásnak köszönhetően komoly összegeket takaríthatunk meg - nyilatkozta Collins.

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a nyílt forrású szoftverek az elmúlt hónapokban kormányzati szinten többször is győzelmet arattak a Microsoft termékei felett, melyre jó példa, hogy Németországban München vezetése a közelmúltban úgy határozott, hogy mintegy 14 ezer hivatali személyi számítógépre Linux operációs rendszert telepít. A Microsoft is tisztában van egyébként azzal, hogy a nyílt forrású szoftverek által a redmondi cégre jelentett veszélyt nagyon is komolyan kell venni. Steve Ballmer, a vállalat elnök-vezérigazgatója nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a Linux és általánosságban véve a nyílt forrású szoftverek a Microsoft talán legkeményebb piaci ellenfelei.

Az austini hivatalokban jelenleg mintegy harminc asztali számítógépen használnak OpenOffice szoftvert. Collins elmondta, hogy az ő PC-jére is fel van telepítve az OpenOffice, mely lényegében minden irodai feladat ellátására tökéletesen alkalmas. Collins utalt arra, hogy a város jelenleg mintegy 6000 Windows operációs rendszerű személyi számítógépet használ, melyek közül mintegy 5200 egy a jövő esztendő végén lejáró Microsoft szoftver szerződés keretein belül kapott redmondi szoftvereket. Jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy ezt a szerződést a város vezetősége nem fogja meghosszabbítani, vagyis Austin szépen lassan áttér a nyílt forrású szoftverek használatára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55