Tv-készülékeken is élvezhetők lesznek a Media Center Edition nyújtotta szolgáltatások

Tv-készülékeken is élvezhető lesz

forrás Prim Online, 2004. január 14. 22:18
Bill Gates, a Microsoft elnöke a CES-en tartott előadásában bemutatta a Windows Media Center Extender technológiát. A szoftver segítségével kibővíthetők a Media Center Edition PC szolgáltatásai, és a digitális szórakozási lehetőségek (tv-műsorok, a Windows XP Media Center Edition rendszerű PC-n tárolt fényképek, filmek és zeneszámok) a számítógép helyétől függetlenül a lakás minden zugában élvezhetővé válnak.
Többek között az Alienware, a Dell, a Gateway, a HP, a Samsung, a Tatung és a Wistron tartozik azok közé a vezető hardvergyártók (OEM) és tervezők (ODM) közé, amelyek a Microsofttal közösen készülnek arra, hogy különböző hardveres kivitelben (például set-top boxként) a 2004-es ünnepi szezonra piacra kerülhessenek ezek a termékek. A Media Center Extender technológia előnyeinek élvezetéhez egy külön kis készüléket (set-top box) kell a televízióhoz csatlakoztatni, de olyan televízió is lesz forgalomban, amelybe teljes egészében integrálva lesz a technológia. A Microsoft bejelentette továbbá az Xbox Media Center Extender készletet is, amely egy Xbox DVD-lemezt és egy speciális távirányítót egyesít magában. Ennek köszönhetően az Xbox játékkonzol segítségével a lakás minden pontjára eljuttathatók a Windows XP Media Center Edition szolgáltatásai.

Egyedülálló otthoni szórakozási lehetőségek

A Media Center Extender technológia segítségével a lakás bármely televízió-képernyőjén megjeleníthető a Windows Media Center PC-n tárolt multimédiás tartalom és kezelőfelület. A Media Center PC-t használóknak egy Media Center Extender készülék és egy televízió segítségével még akkor is módjuk nyílik zenehallgatásra, tévéműsor felvételére, diabemutató és videofelvétel megtekintésére, filmletöltésre, ha a Media Center PC-t közben másvalaki egy másik helyiségben használja.

"Úgy tűnik, hogy 2004. karácsonyán a felvett tévéműsorok, filmek, digitális zeneszámok és fényképek egész lakásban és út közben történő megtekintésére módot adó készülékek lesznek a slágertermékek" - közölte Rob Enderle, az Enderle Group vezető elemzője. "Attól lesznek vonzók ezek a termékek, hogy a Microsoft Windows XP Media Center Edition és a Windows Media Center Extender technológia segítségével együttműködést teremtenek a személyi számítógép és a lakásban jelen lévő többi képernyő között. Ez az integráció nagymértékben megkönnyíti a használatot, az átlagfogyasztó számára szánt termékek esetében pedig a könnyű használhatóság az elsőszámú, döntő szempont."

Szórakozás - személyre hangolva

A vásárlók nemcsak negyvenféle különböző kivitelű és árú Media Center Edition PC közül választhatnak: a Microsoft szeptemberben kibocsátotta a Media Center Edition 2004 SDK szoftverfejlesztő készletet, amely hatalmas érdeklődést váltott ki. Több mint 8500 fejlesztő töltötte le a készletet, amelynek segítségével Media Center PC-n használható innovatív alkalmazások készíthetők. Az ESPN például olyan lehetőséget biztosít a Media Center PC-tulajdonosoknak, amellyel az internetről azonnal jó minőségű teljes képernyős ESPN-filmfelvételeket tölthetnek le, és azokat megnézhetik a televízió vagy a számítógép képernyőjén. Az ESPN-től letölthető filmek között játékbemutatók, interjúk, friss hírek, legendás sportesemények stb. találhatók. A Microsoft a Kodak egyik kizárólagos tulajdonú leányvállalatával, az "Ofoto"-val is együttműködést kötött, melynek célja olyan fényképkezelő program készítése, amellyel az Ofoto vásárlói bármikor - mindössze egy távirányító segítségével - megtekinthetik a televízió vagy a számítógép képernyőjén digitális felvételeiket, és elhelyezhetik azokat az Ofoto által működtetett személyes webhelyükön.

A választék szélesítéseként a Microsoft 16 új WMVHD (Windows Media High-Definition Video, nagyfelbontású videó) formátumú filmet is bejelentett, amelyeket többek között az Artisan Entertainment, az IMAX Corp. és a National Geographic Society adott ki. Ezekkel a Media Center Edition felhasználói házimoziszerű élményben részesülhetnek: az 5.1-es térhatású hang mellé a szokványos DVD-ét akár hatszorosan is meghaladó képfelbontás párosul.

Multimédia: mindenhol, amerre a szem ellát

A Microsoft és a szórakoztatóelektronikai ágazatból kikerülő partnerei nemcsak az otthoni multimédiás szórakozási lehetőségek kibővítésén dolgoznak: a Portable Media Center készülékek előállítása is folyamatban van, amelyekkel útközben játszhatók le a Windows XP rendszerű számítógépen tárolt digitális filmek, videofelvételek, tévéműsorok, zeneszámok, megtekinthetők a fényképek és a lemezborítók. A szórakoztatóelektronikai vásáron azt is bejelentette a Microsoft, hogy a Gateway szintén a partnerei sorába került, ahol már eddig is szerepelt többek között a Creative, az iRiver International, a Samsung, a Sanyo és a ViewSonic. A Microsoft közölte továbbá, hogy a CinemaNow és a Napster LLC nevű vezető digitális szórakoztatási cégek támogatni fogják a Portable Media Center platformot. A Portable Media Center készülékek képesek kezelni a Windows Media 9 Series audio- és videoformátumokat, ami optimális hang- és képminőséget biztosít, ugyanakkor maximális mennyiségű tartalom tárolására ad módot.

A Windows XP Media Center Edition bemutatása

A Microsoft Windows XP Media Center Edition révén az otthoni számítógép könnyen használható digitális szórakoztatóelektronikai készülékké változik, amely mindig változatos és élvezetes időtöltésre ad módot. A hagyományos számítógépes programok (Microsoft Word, Excel) funkcióihoz számos multimédiás lehetőség társul: zenehallgatás, tévénézés, videofelvétel, képnézegetés, videolejátszás, DVD-nézés, ráadásul mindez távvezérlővel is működtethető. A Windows XP Media Center Edition 2004 a Windows Media 9 Series kiváló minőségét és tömörítési lehetőségeit nyújtja, amellyel minden eddiginél egyszerűbben lehet nagyszerű digitális zenei és videofelvételeket készíteni, kezelni és lejátszani.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50