W32/Mydoom.f@MM: közepesen veszélyes

forrás Prim Online, 2004. február 24. 09:22
Az AVERT, a Network Associates vírusszakértői csoportja magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át a W32/Mydoom.f@MM e-mail férget. Az indoklás szerint az új besorolást az előfordulás gyakoriságának növekedése tette szükségessé.
A W32/Mydoom.f@MM verzió tulajdonságai:

  • saját SMTP levelezőmotor, amellyel - hamis feladót feltüntetve - továbbküldi magát a .WAB, TXT, .HTM és .HTML fájlokból összegyűjtött címekre,
  • a vírust az elérhető meghajtókon terjesztő komponens
  • hátsó ajtó komponens, amely a 1080-as port-ot figyeli, és kinyit további portokat a 3000-4000-ig terjedő tartományban
  • a www.microsoft.com és a www.riaa.com oldalak elleni Denial of Service támadás képessége és "rakománya",
  • fájltörlési képesség.

A vírus véletlenszerű néven másolja magát a Windows rendszerkönyvtárba, és indításkor az alábbi kulcs segítségével tölti be magát:

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run "nhch" = %SYSDIR%\hiruszomrk.exe (véletlenszerű fájlnév),
  • továbbá létrehozza a 8068 bájtos ppu.dll fájlt a rendszerkönyvtárban.

A fertőzött email további ismertetőjegye, hogy a csatolt állomány szöveges fájl ikonnal jelenik meg, melynek (kézi) lefuttatásakor egy hamis hibaüzenet jelenhet meg.

Ekkor a féreg megkísérli leállítani az alábbi folyamatokat: avp. avp32 intrena mcafe navapw navw3 norton reged taskmg taskmo, illetve törli a lokális meghajtókról a bmp, avi, jpg, sav, xls, doc és mdb kiterjesztésű fájlokat.

A W32/Mydoom.f@MM vírust február 19-én fedezték fel, és a február 24-én kiadott 4327-es DAT fájl már tartalmazza a vírus felismeréséhez szükséges információt.

További információ a W32/Mydoom.f@MM féregvírusról a http://vil.nai.com/vil/content/v_101038.htm címen. A felismeréshez és eltávolításhoz a legfrissebb DAT és EXTRA.DAT fájlok elérhetőek a http://www.networkassociates.com/us/downloads/updates/dat.asp címen.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59