Mp3 surround hangrendszer a CeBIT-en

Milkovits Gábor, 2004. március 23. 09:31
A Fraunhofer Intézet olyan technológiát dolgozott ki, amely képes a surround hangzás reprodukálására mp3 formátumban. Az új eljárást a hannoveri CeBIT-en mutatták be a közönségnek.

Az intézet az Agere Systems céggel közösen fejlesztette ki a technológiát, amelynek révén minimális információ-hozzáadással lehet megvalósítani a surround hangzás kódolását. Ily módon a surround felvételek a tömör mp3 fájlformátumban is rögzíthetők és lejátszhatók. Az eljárás a helyigényes többcsatornás hangrögzítés és kódolás helyett a szokásos módon létrehozott mp3 audio fájlhoz olyan, kevés plusz adatot jelentő információt ad hozzá, amely lehetővé teszi a lejátszók számára annak észlelését, hogy az adott hangoknak milyen irányból kell megszólalniuk. A fejlesztők állítása szerint az új, surround sound mp3 fájlok a jelenleg forgalomban lévő, régebbi készülékeken is megszólalnak majd, ám csak a hagyományos sztereó hangzással. Az extra surround információt csak az arra alkalmas lejátszók, illetve megfelelő szoftverrel ellátott számítógépek tudják elolvasni.

Az Fraunhofer Intézet állítása szerint az első, a technológiát használó termékek még idén júliusig piacra fognak kerülni.

Kulcsszavak: zene CeBIT 2004 mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14