Synergon a Networkshop 2004-en

forrás Prim Online, 2004. április 11. 11:29
A Synergon Informatika Rt. támogatóként és előadásokkal is részt vett a Networkshop 2004 informatikai konferencián.
A NIIF Iroda 2004. április elején tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Networkshop konferenciát, mellyel célja az, hogy a hálózatokkal és hálózati, illetve internetes alkalmazásokkal kapcsolatos legújabb külföldi és hazai eredmények napirendre kerüljenek. A konferencia alkalmat ad e témákon munkálkodó szakemberek találkozására, közös koncepciók kialakítására.

A Synergon előadásai a konferencián

Montvai Tamás, a Synergon divízió igazgatója Többet - kevesebbért, avagy az IP Kommunikáció alkalmazása az intézményi hálózatokban címmel beszélt a NIIF hálózaton megvalósított Voice over IP kommunikáció tapasztalatairól a plenáris előadások között.

IP telefon szolgáltatás az interneten I. és II.

Az előadás során betekintést nyerhettek a hallgatók a végponttól-végpontig terjedő, tisztán IP hálózaton megvalósított telefonszolgáltatás működésébe. A Synergon szakembere alkalmazási példákon keresztül mutatta be a hálózat funkcionális elemeit, valamint az érintett protokollokat, a szükséges hardver- és szoftverrészegységeket. Az előadás második részében egy hívásvezérlő-alkalmazást ismerhettek meg a hallgatók, mely a klasszikus szolgáltatói telefonközpont funkcionalitást emeli át az IP telefon környezetbe. Az előadáshoz kapcsolódó technikai demonstráció a Synergon standján, a konferencia teljes időtartama alatt megtekinthető volt.

Szervezeti portálok - egészen másként

A szervezeti folyamatok igen összetetté váltak, s ezek integrált informatikai támogatást igényelnének. A mai általános gyakorlat szerint azonban a különböző munkatársak, különböző rendszerekből különböző információkat látnak egy adott ügyről, s a megfelelő intézkedéshez az ezektől a kollégáktól kapott információrészeket valakinek "össze kell rakni". Az is gyakori, hogy egy dolgozó egymaga kénytelen megtanulni a sokféle rendszer kezelését, s közöttük kapcsolgatva maga "vadássza össze" a szükséges adatokat. Mindezen túl, a napi munkavégzéshez szükséges sok apró, de nélkülözhetetlen információ megosztása és elérése sincs megfelelően támogatva a legtöbb informatikai rendszerben. Ez az állapot meglehetősen nehézkes, s az embereket szükségtelenül terhelő munkafolyamatokat eredményeznek, sok idő, energia megy el felesleges tevékenységekre. A szervezeti portál az ilyen indokolatlan költségek eltüntetésének, a csoportmunka hatékony támogatásának modern eszköze.

Digitális archívumok

A szervezetek működésük folyamán jelentős mennyiségű információt termelnek, illetve fogadnak be más helyekről. Ez az információtömeg a legkülönfélébb módon tárolódik: papíron, számítástechnikai adathordozón, magnószalagon stb., s ezeken belül is számtalan formátumban. Minden bizonnyal többféle nyilvántartási rendszer is létezik vagy létezett ezek kezelésére. Az ezekben való eligazodás, maguknak, az adathordozóknak a kezelése, a különféle keresési igények kiszolgálása gyakran nehéz feladat. A korszerű módszereket ötvöző digitális archívumok nagyobbrészt megoldják ezeket a problémákat, s az információtömeget jól hasznosítható adatvagyonná alakítják. Tehát nem csak egyszerűen egy új rendszerező, tároló eszközt jelentenek, hanem sokszor egy új bevételi forrás valós alapjaként érdemes tekinteni rájuk.

A Synergon évek óta részt vesz a NIIF hálózatának építésében

A Synergon telepítette nagy teljesítményű kapcsológépeit a NIIF nagy sebességű hálózatához, melynek eredményeként a NIIF-Program Európa fajlagosan egyik legnagyobb és legszínvonalasabb hálózatát működteti és használhatja. A hálózat kiépítésének és működtetésének költségeit állami költségvetésből finanszírozzák, a csatlakozást pályázati úton nyerhetik el az egyes intézmények.

Közel egy évtizede a magyarországi egyetemek-főiskolák oktatói és kutatói, valamint a könyvtárak közötti kommunikáció fejlesztése érdekében indították el a nemzeti infrastrukturális programot. A hálózati infrastruktúra eleinte egy elektronikus levelező rendszert jelentett, mely az Internet térhódítása révén fejlődött internetes hálózattá. Az elmúlt négy évben és a mostani fejlesztéssel hazánk nemcsak Európa, de az USA hasonló hálózatával azonos szolgáltatást biztosít felhasználóinak.

IP alapú telefonos kommunikáció a NIIFI és a Synergon között a nyilvános internethálózaton

A NIIF a Voice over IP (VoIP) technológiával 2 éve foglalkozik, melyet szintén a Synergon szakmai közreműködésével sikerült megvalósítani. A NIIF hálózatába csatlakozott intézmények számára a szolgáltatás 2003 márciusa óta elérhető a bekapcsolt intézmények egymás közötti telefonbeszélgetéseire, július eleje óta vehetik igénybe garantált minőséggel, kijáratokkal a hagyományos telefonszolgáltatók felé. Az internet alapú beszédátvitel a hagyományossal teljesen egyenértékű telefonkapcsolatot valósít meg a nyilvános Internet hálózaton keresztül.

2004 eleje óta a NIIFI és a Synergon az egymás közötti telefonforgalmat a nyilvános internethálózaton keresztül bonyolítják, mellyel a felek aktív szerepet kívánnak játszani a VoIP technológia elterjesztésében és az információtechnológia nyújtotta társadalmi, gazdasági előnyök kiaknázása érdekében. Az NIIF és a Synergon nyitottak további intézményekkel való közvetlen VoIP kapcsolat kiépítésére.
Kulcsszavak: NIIF VoIP Synergon

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50