Kovács Kálmán az elektronikus aláírásról

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 5. 09:04
Az elektronikus aláírásról szóló törvény módosítása biztosítja az európai uniós jogharmonizációt és egyszerűsíti a szabályozást: megszünteti az előzetes minősítési eljárást, helyette bejelentési kötelezettséget vezet be, megteremti az önkéntes akkreditáció lehetőségét és segíti a papíralapú dokumentáció elektronikus reprodukálását - közölte az informatikai miniszter expozéjában, kedden a parlamentben.
"Ennek a törvénymódosításnak a célja, hogy megteremtse a bizalmat az ilyen típusú szolgáltatások iránt, megalkossa a garanciális elemeket az elektronikus szolgáltatások rendszerében és lehetővé tegye annak az intézményes hátterét is, hogy (...) az elektronikus eljárási rend Magyarországon a fogyasztó és a szolgáltató között is megjelenjen" - mondta Kovács Kálmán.

Közölte: a javaslat jelentős módosítást hoz az elektronikus archiválásban: biztosítja az elektronikusan aláírt dokumentumok megőrzését, ami kiváltja az esetenként öt-tíz évig tárolandó papíralapú iratok hely- és költségigényét. Az elektronikus eljárások alapvető feltétele a hitelesség, amit az elektronikus aláírás biztosít - tette hozzá.

Kitért arra, hogy Európa legtöbb országa az elektronikus aláírás területén Magyarországéhoz hasonló mutatókkal rendelkezik, eddig néhány tucatnyi kártyát bocsátottak ki, míg Észtországban, amelyek az egyik élenjáró ország, egyetlen hitelesítés szolgáltató mintegy félmillió kártyát bocsátott ki. Mint mondta, a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az eljárás széles körben való elterjesztésének sikere nemcsak az állami szolgáltatások megjelenésén múlik, hanem ahhoz komoly új szabályozási feltételek szükségesek.
Kulcsszavak: IHM e-signo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50