A Samsung tört az élre a PC-monitorok forgalmazásában

Milkovits Gábor, 2004. május 6. 21:44
Az idei első negyedéves adatok alapján a Samsung megelőzte a nagy felbontású számítógépes monitorok piacát jó ideje vezető LG Philipset.
A Samsung LCD a vizsgált időszakban 2,4 milliárd dollár értékben forgalmazott nagyfelbontású PC-monitorokat, ami eladási rekordnak számít és mintegy 500 millió dollárral múlja felül a rivális LG Philips teljesítményét.

A Samsung, amely már évek óta első a laptop-kijelzők tekintetében, elemzők szerint még évekig tartani fogja most megszerzett vezető pozícióját az asztali PC-khez gyártott monitorok piacán.

A siker hátterében jelentős mértékű befektetések, nagy gyártási volumen és komoly technológiai fejlesztések állnak. A két nagy konkurens gyártó egyaránt több tízmillió dollárt fektetett be a mobiltelefonok kijelzőitől a széles tv-képernyőkig mindenféle terméket felölelő szektorba, amelynek piaca elemzések alapján az idei 60 milliárd dollárról 95 milliárdosra fog növekedni az elkövetkező 3 év során. Jó hír ugyanakkor a fogyasztóknak, hogy a nagyarányú befektetéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően a lapos LCD megjelenítők ára nagyságrendekkel csökkenni fog a közeljövőben: a 40"-es, elsősorban tv-képernyőkhöz gyártott termékek például akár a jelenlegi ár egyharmadáért is elérhetők lesznek 2007-re.

A jelenlegi felállás szerint 2004-ben a Samsung vezeti az asztali számítógépekhez szánt monitorok éves szinten várhatóan 20 milliárd dolláros, illetve a laptop-kijelzők 11 milliárd dolláros piacát, míg az 5 milliárdos forgalmat produkáló nagyméretű, 19"-es monitorok terén továbbra is az LG Philips áll majd az élen. Ez utóbbi helyzet is változhat azonban, legkésőbb 2005-től kezdődően, amikor a Samsung a Sonyval közösen beindítja majd a világ legnagyobb kijelzőgyártó üzemét.
Kulcsszavak: monitor Samsung

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50